Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Můžu dát sudí do držky? Češku práskla krajanka, vyhodili ji z turnaje!

Autor: pan

Že nadávat na rozhodčí jazykem, kterým sudí nevládne, nemůže být nebezpečné? Přesně o opaku se v kvalifikaci na turnaj v Petrohradu přesvědčila česká tenistka Tereza Martincová. Po jednom ze sporných míčků se totiž zeptala v hledišti sedící kamarádky, jestli může dát sudí do držky. Umpirová rozhodčí tomu samozřejmě nerozuměla, s pomocí však přispěla krajanka Martincové, která plnila roli čárové rozhodčí a tenistku "naprášila". Výsledek? Okamžitá diskvalifikace.

 Byl to velký boj. Ve druhém kole kvalifikace na turnaj v Petrohradu hrála Eva Martincová s favorizovanou Elisou Mertensovou. A dařilo se jí. Belgická tenistka je sice o více než osmdesát příček v žebříčku výše, přesto získala první set v poměru 6:4 Martincová.

 Pak však vzala podle mínění dvaadvacetileté Češky průběh utkání do svých rukou umpirová sudí, která opravila několik výroků čárových v neprospěch 166. hráčky světa. A to také dala česká tenistka po zápase patřičně najevo.

„Rozhodčí celý zápas opravovala lajnové rozhodčí proti mně. Když se to stalo ve druhém setu už tak potřetí, tak jsem na ni zařvala, že si ze mě asi dělá p*del, ale nedostala jsem žádné varování,“ říkala pro portál tenisovysvet.cz.

Druhý set patřil Belgičance, ve třetí sadě se však opět více dařilo Martincové.  Nad Mertensovou vedla 4:1, pak však začala Češka ztrácet. „Docházely mi síly, chytaly mě křeče, ale pořád jsem hrála a věřila, že to dám. Ztrácela jsem sílu hrát tak agresivně, jak jsem hrála. Soupeřka jen vracela, hrála bez chyb a využívala síly mých úderů,“popisovala tenistka.

Okamžitá diskvalifikace

Utkání dospělo do dramatické koncovky, která vygradovala za stavu 5:5 a 30:30. Po jednom z úderů Belgičanky nahlásil čárový rozhodčí míč v autu, k překvapení Martincové však hlavní rozhodčí změnila výrok na dobrý míč. 

To už bylo na dvaadvacetiletou Češku moc. "Podívala jsem se na Míšu Krajicekovou, která mě celou dobu podporovala, a když nechápala, tak jsem se jí zeptala, jestli té rozhodčí za co můžu dát do držky, že to už fakt není možné," vysvětlovala Martincová.

Umpirová rozhodčí pochopitelně české tenisce nerozuměla, do hlavní role se však nominovala lajnová sudí Nikola Švárová, která přispěchala s nevyžádanou pomocí a vše nahlásila. Rozhodnutí přišlo bleskově. "Následně přišla supervizorka turnaje a rozhodla o skreči utkání,“ vysvětlovala zklamaná tenistka.

Martincová však nehledala chyby jen v rozhodčí. „Celá situace mě velmi mrzí. Celý zápas jsem byla klidná až na tyto dva výroky. Rozhodčí byla zcela proti mně, každopádně je to moje chyba a velké ponaučení pro příště. Hodně toho lituji, ale skrečování zápasu bez upozornění jsem nečekala. Jak ale vidíte, bohužel se to stává a já jsem toho důkazem,“ smutnila hráčka.

Mimochodem česká čárová rozhodčí Nikola Švárová se blýskla i během prosincové extraligy, kdy tentokrát v roli umpirové sudí měla výstup s horkokrevnou Barborou Strýcovou . VÍCE ZDE >>>

VIDEO: Zkušenost s rozhodčí Švárovou má i Barbora Strýcová