Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na pusu! Tenistka Cibulková si může kvůli daním pěkně zavařit

Autor: Patrik Vacek

V některých případech by si měla obzvláště dávat pozor na to, co říká. Slovenská tenisová hvězda Dominika Cibulková v rozhovoru prozradila, že chce opustit rodnou krajinu kvůli vysokým daním a placení zdravotního a sociálního pojištěni. Podle českého experta na daňovou problematiku velice riskuje, když něco takového veřejně oznámí.

Pořídila si luxusní střešní byt v Bratislavě, ale plánuje utéct do některého z daňových rájů. Tenistka Cibulková šokovala krajany, když v rozhovoru prozradila své zaječí úmysly. „Člověk nad tím přemýšlí. Odměny z turnajů daním v té zemi, kde hraji a doma daním akorát peníze z reklamy či sponzoringu. To se dá ještě nějak zvládnout,“ řekla tenistka pro slovenskou mutaci magazínu Forbes a dodala, že jí z finančního pohledu vadí hlavně jiná věc.

„Vážně přemýšlím nad změnou. Nechci říkat přesná čísla, ale budou mi vycházet strašně vysoké odvody ze zdravotního a sociálního pojištění. Nejraději bych měla trvalý pobyt na Slovensku, ale za těchto podmínek musím přemýšlet nad jinou alternativou,“ povzdechla si Cibulková.

Dominika Cibulková pózuje se slovenskou vlajkou. Doma se jí ale nechce moc platit daně ani pojistné.
Dominika Cibulková pózuje se slovenskou vlajkou. Doma se jí ale nechce moc platit daně ani pojistné.

Podle odborníka na daňovou problematiku ale neměla něco podobného vůbec říkat. „Považuji za krajně nešťastné toto vyjádření. Mohlo by to mít i trestně právní rovinu, protože úmyslně se vyhýbat placení daní či odvodů samozřejmě není správné,“ řekl Pavel Šnobl ze společnosti Deloitte, specializující se na zdaňování sportovců.

„Jako má sport svá pravidla a regule, podle kterých se musí sportovec řídit, tak i daňový a pojistný systém má ty svá pravidla. Asi by se nelíbilo například tenistům, kdyby sudí uznávali míče soupeře 20 centimetrů v outu,“ přirovnal Šnobl sportovní pravidla k těm daňovým.

Placení daní v dnešní době neuniknou ani ty největší sportovní hvězdy o čemž se mohl přesvědčit fotbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo nebo jeho rival z Barcelony Lionel Messi, kteří stanuli před soudem a museli doplatit ve Španělsku milionové sumy.

„Slavní sportovci reprezentují svou zemi a o to by měla být větší snaha, aby měli své daňové záležitosti v pořádku a nevystavovali se riziku postihu,“ upozornil Šnobl, který v Deloitte pomáhá sportovcům, aby správně platili daně a zdravotní i sociální pojištění.