Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kolik Petr a Gabriela Koukalovi vydělají na knize? Čísla ukazují miliony!

Autor: zal

Udělat balík na knize je v dnešní době kumšt. To ovšem neplatí, pokud se jmenujete Gabriela Koukalová (28). Její biografie by jí mohla vynést podle odhadu odborníků 2,4 milionu korun. Je to dobrá cena za odhalení soukromí?

Hvězdná biatlonistka včera knihu Jiná už podruhé křtila a na všechny strany rozdávala úsměvy. Aby ne – prodává se skvěle. Podle knihkupectví Luxor bylo za týden v rámci jeho obchodů prodáno 1200 výtisků a podobná čísla hlásí prý i jeho největší konkurent. Pro srovnání: Světového bestselleru Počátek od Dana Browna se ve zmíněném obchodě skoupilo za úvodní týden na 3000 kusů.

Nicméně prodejnost biografie není to, co by Gábinu a jejího muže Petra, který stojí za byznysem Koukalových , nějak pálilo. Vydaný náklad 30 000 výtisků totiž podle informací Blesku prodali distribuční společnosti. Vyděláno tak už podle všeho mají a nemusí se strachovat, jestli se po nebývale vysokém počtu knih zapráší, nebo zůstanou na skladech a regálech.

Gabriela Koukalová na křtu své knihy
Gabriela Koukalová na křtu své knihy

Pro odhad, o kolik by mohlo narůst rodinné jmění manželů a jak se porcují příjmy, jsme oslovili odborníky z oboru. Koukalovi ušetřili už tím, že knihu nesvěřili nakladateli, ale vydali ji sami v nakladatelství Petra Koukala staršího, otce bývalého badmintonisty.

O výdělek, který po odečtení nákladů na výrobu může dosahovat zhruba 6,8 milionu korun, se tak dělili jen s distributorem (obvykle si bere 55 %) a autorem Martinem Moravcem (podíl tvůrce bývá kolem 10 %). Na Gábinu by tak mělo zbýt hodně přes dva miliony. A to je cifra, o které si většina literárních autorů může nechat leda zdát.

Kolik kniha vynese

Maloobchodní cena (bez DPH) 359 Kč
Velkoobchodní cena* (bez DPH) 236 Kč
Vydaný náklad 30 000 výtisků
Příjem z knihy 7 080 000 Kč
Náklady na výrobu** 250 000 Kč
Hrubý »zisk« 6 830 000 Kč
* V případě obvyklého rabatu 30 %
** Odhad podle zvyklostí v oboru

Porcování »zisku«* (před zdaněním)

Koukalovi 35 % 2 390 500 Kč
Distributor 55 % 3 765 500 Kč**
Autor 10 % 683 000 Kč
* Percentuální rozdělení podle zvyklostí v oboru
** Distributor nemá jistotu, že se všechny výtisky prodají a on utrží celou částku

Koukalová: Chápu, že lidi rádi vidí někoho vítězit a usmívat se, ale je to pouze skořápka
Video se připravuje ...