Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Balík za pařížské finále? Vondroušové po zaplacení daní zbude míň než půlka!

Autor: pv

Senzační jízda devatenáctileté tenistky Markéty Vondroušové skončila porážkou ve finál French Open. Za svůj výkon jako turnajovou odměnu dostala 30 milionů korun hrubého. Po zdanění jí ale na účtu z částky zbude „jen“ 14 milionů korun!

Vyhrání z kapsy vyhání. V případě Vondroušové po úspěšném tažení na French Open se jí z kapsy vyžene 16 milionů korun. „Hned při poslání peněz na její účet jí pořadatelé z 30 milionů korun srazí 15procentní daň,“ prozradil pro ihned.cz manažer daňového oddělení poradenské společnosti Deloitte Pavel Šnobl.

Čerstvou finalistku Roland Garros ocenila Kateřina Stecová (uprostřed) z nadnárodní sportovní agentury Octagon, která má s šestnáctou hráčkou světa smlouvu již šest let.
Čerstvou finalistku Roland Garros ocenila Kateřina Stecová (uprostřed) z nadnárodní sportovní agentury Octagon, která má s šestnáctou hráčkou světa smlouvu již šest let.

To by ještě nebyla ta horší zpráva. Děsivá informace pro českou tenistku je, že jí progresivní daň ve Francii připraví o další miliony korun. „S rostoucím příjmem roste i daňová sazba, není prvotní srážková daň v případě jejího výdělku finální. Markéta a její tým budou muset po skončení roku ve Francii podat daňové přiznání, sečíst všechny peníze, které tam ten rok vydělá, zjistit výši daňové sazby, jež se na její výdělek vztahuje, a daň doplatit,“ upozornil Šnobl. A výše daně? Ohromných 45 procent!

Na své si nepřijde jen Francie, ale i Česko. Doma sice nebude z výhry nic danit, ale na zdravotním a sociálním pojištění odvede státu skoro 2,5 milionu korun. I z tohoto důvodu někteří sportovci zvolili úprk do daňových rájů. V Dubaji má trvalý pobyt slovenská tenistka Dominika Cibulková nebo Češka Barbora Strýcová . V Monaku zase Karolína Plíšková či Petra Kvitová . To Vondroušová zůstává věrná Sokolovu, odkud pochází.

Pojď, Maky! V Sokolově se fandilo Markétě Vondroušové na náměstí
Video se připravuje ...