Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Kosovu české fanoušky pustili s pokutou! Měli dron a srbskou vlajku

Autor: Radek Špryňar

PŘÍMO Z PRIŠTINY | V pátek pozdě večer zatkla kosovská policie osm českých fanoušků, kteří byli vybaveni dronem, srbskou vlajkou a nápisem Kosovo je Srbsko. V autě, kterým do balkánské země přicestovali, měli také pyrotechniku. Poté, co strávili noc ve vazbě v Přištině, byli ráno podle ministerstva zahraničí propuštěni.

Česká fotbalová reprezentace dnes v 15 hodin nastoupila na vyprodaném stadionu Fadila Vakrriho k utkání kvalifikace o mistrovství Evropy a prohrála 1:2. Už před výkopem kvůli incidentu byla zpřísněna bezpečnostní opatření.

„Můžeme potvrdit, že byla nedaleko Prištiny zatčena policií skupinka osmi českých fanoušků, šlo konkrétně o šest mužů a dvě ženy. Tato skupinka u sebe měla dron, srbskou vlajku a také transparent s nápisem Kosovo je Srbsko,“ potvrdil v oficiálním prohlášení Michal Jurman, mluvčí asociace.

„Zároveň u nich byla objevena pyrotechnika a také nože. FAČR, respektive česká fotbalová reprezentace, chtějí jasně deklarovat, že odmítají jakékoliv podobné chování fanoušků, které spojuje politiku se sportem.

Kosovská média zveřejnila jména zadržených, jeden z nich má podle serveru Telegrafi i srbské občanství. Všichni byli na příkaz prokurátora podrobeni výslechu.

Podle policejního důstojníka Mehmetaliho Hajdiniho česká skupina cestou na zápas nejprve navštívila kosovskou obec Štrpce obývanou většinou Srby, kde se setkala se žáky místních škol. Srbská vlajka, kterou s sebou fanoušci vezli, měla být připevněna na letící dron, uvedl server Telegrafi. Zadržení Češi se údajně vydávali za představitele mezinárodních organizací.

Podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Roberta Řeháka byli Češi v noci na dnešek kolem 2:00 propuštěni a dostali pokutu za porušení pobytového režimu ve výši 100 eur (2600 korun) na osobu. „Zástupce českého velvyslance v Prištině doprovodil české občany na policejní stanici a tam jim zprostředkoval vyřízení správního deliktu. Čeští občané dostali správní pokutu, kterou byl jejich případ uzavřen," uvedl Řehák. 

Před samotném zápase dnes policisté proti českým fanouškům nezakročili, uvedl server Koha. Kvůli pátečnímu incidentu u stadionu platila zvýšená bezpečnostní opatření.

Místní policie si pochvaluje, že se jí podařilo nepříjemnému incidentu, který mohl vyvolat během utkání zbytečné vášně a nepokoje. Skupinka údajně plánovala vytáhnout transparent přímo v průběhu utkání.

Vztahy mezi Kosovem a Srbskem jsou dlouhodobě napjaté. Kosovo bylo dříve součástí Jugoslávie, po rozpadu v devadesátých letech patřilo Srbsku. Během války ale ztratil Bělehrad nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku náletů NATO. Zásah aliance ukončil tažení srbské armády, které se zvrhlo v odporné masakry a nesmlouvavou etnickou čistku… V roce 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost na Srbsku, kterou neuznaly všechny země. Například Rusko s Čínou, ale i některé země Evropské unie, mezi nimi třeba Slovensko.

Zadržení Češi v Kosovu měli i nože
Zadržení Češi v Kosovu měli i nože