Radek Špryňar
Premium
7. září 2019 • 05:00

Balkánští Brazilci! Krvavý příběh hrdého Kosova, co se postaví Čechům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOSOVA | Posměšně se jim říká sebranka ze všech koutů Evropy, cháska bez identity. To však velmi rychle přestává platit. Jestliže Kosovo v kvalifikaci o mistrovství světa v Rusku získalo ve skupině pouze bod, v bitvě o účast na evropském šampionátu 2020 je mnohem úspěšnější a po třech rundách ztrácí jen bod na postupové místo. S kým budou mít Češi dnes (15.00 ONLINE na iSport.cz) v Prištině tu čest? Tady je nevšední příběh různě slátané party, neboli Kosova.



Samostatnost na Srbsku vyhlásilo Kosovo v roce 2008. Kromě složitých politických tahanic to sebou neslo i postupný rozvoj sportu. Historie kosovského fotbalu spadá až do čtyřicátých let minulého století, kdy se formoval Kosovský fotbalový svaz (FFK). Ten také po vyhlášení samostatnosti začal podnikat kroky, aby se vytvořila zbrusu nová reprezentace.

Na bedra si všechno vzal svazový prezident Fadil Vokrri, v minulosti hráč FC Priština v jugoslávské lize, totální nadšenec. Pokud o někom můžete s klidným svědomím říct, že je srdcař, pak právě Vokkri.

Díky neúnavné snaze a stovkám absolvovaných schůzek po celé Evropě je nyní Kosovo platným členem FIFA a UEFA (od roku 2016, přesně sedmdesát let od vzniku FFK), může hrát kvalifikace na velké turnaje i klubové evropské poháry.

Loni v červnu Vokrri nečekaně zemřel. V sedmapadesáti letech. Priština, hlavní město Kosova, se zahalila do smutku, truchlila nad jedním z pozoruhodných služebníků země. „Mnohokrát jsem plakal, pláču stále, když o něm mluvím. Stvořil doslova zázrak. Vím, jak strašně těžký byl proces připojení,“ pravil v dokumentu pro ESPN generální tajemník svazu Eroll Salihu.

Když se v hlavním městě Kosova dostavěl nový stadion, na němž Češi dnes v 15 hodin nastoupí, dostal zcela podle logiky jméno po Fadilovi Vokrrim. Na jedné z jeho částí je výrazný nápis. „Vokrri, naše zářící světlo.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud