Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bránil Messiho, teď ho ničí zákeřná nemoc. Bojovník Čišovský slaví 40!

Autor: Petr Žaloudek

Dva až pět let. To je průměrná doba dožití, když onemocníte ALS. Fotbalista Plzně Marián Čišovský svádí předem prohraný boj s nevyléčitelnou chorobou více než pět roků. A dnes se dožívá 40. narozenin.

Když se v létě 2014 všichni po celém světě polévali ledovou vodou v rámci Ice Bucket Challenge, aby upozornili na amyotrofickou laterální sklerózu (ALS), šel do toho taky. Ačkoliv už v tu dobu měl Marián zlé tušení. „Pamatuju, že mě vyzval hokejový kamarád Venca Pletka a já se polil v kabině. Dva měsíce poté se diagnóza potvrdila i u mě,“ prozradil o rok později pro MF Dnes.

Titul pro Čišu

Slovenský reprezentant a stoper, který bránil v Lize mistrů Messiho , Ribéryho či Agüera, se postupně stal vězněm ve vlastním těle. Onemocnění totiž postihuje motorické nervové buňky a mozek přestane ovládat svaly a jejich pohyby.

Fotbalisté Plzně při oslavách titulu nezapomněli na nemocného parťáka Mariána Čišovského
Fotbalisté Plzně při oslavách titulu nezapomněli na nemocného parťáka Mariána Čišovského

Před čtyřmi lety dojatý k slzám ještě přišel na oslavu titulu plzeňských spoluhráčů, kteří mu ligový triumf věnovali. O dva roky později už charitativní akci Spolku28, který pro něj založil Pavel Horváth , sledoval z vozíku.

A naposled se »Čiša« na veřejnosti objevil 6. listopadu 2017. Tehdy po boku manželky Martiny, se kterou má tři děti, sledoval z VIP prostor zápas Plzeň – Slavia.

Hlava funguje

I přes chmurné vyhlídky dotáhl Čišovský svůj boj až ke čtyřicátinám, které s ním oslavili i jeho kamarádi z Viktorky (klub ho stále vede na soupisce). „Promiňte, nechci o tom mluvit,“ zněla unisono odpověď všech, které Blesk v souvislosti s jeho životním výročím oslovil.

Za všechno tak mluví Mariánova slova, která v květnu vzkázal exspoluhráčům ze slovenské jednadvacítky: „I když mi svaly moc dobře nefungují, mám obrovské štěstí. Hlava funguje velmi dobře. Můžu vzpomínat na společně strávené roky.“