Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslední večer… Legenda, která bojuje s nemocí jako Čišovský: Mrazivý vzkaz!

Autor: kvč

Fanoušci skotských Rangers musí být v slzách. Na jejich legendu je neuvěřitelně smutný pohled. Nizozemský univerzál Fernando Ricksen už šest let bojuje s ALS, stejnou zákeřnou nemocí, která souží ikonu plzeňské Viktorie Mariána Čišovského. Na dojemném videu z hospicu sdělil, že se plánuje ještě jednou ukázat na veřejnosti. Naposledy...

Ricksen hrál za Glasgow Rangers mezi lety 2000 a 2006, dvakrát s nimi slavil titul, se Zenitem Petrohrad pak i po boku českého hráče Radka Šírla vyhrál ruskou ligu i pohár UEFA.

Od roku 2013 ale už nemůže bojovat na hřišti. Všemi silami se snaží zabránit, aby ho plně přemohla amyotrofická laterální skleróza, neléčitelné onemocnění motorických neuronů mozku a míchy.

Fernando Ricksen bohužel boj s ALS prohrává
Fernando Ricksen bohužel boj s ALS prohrává

Boj se ale zdá býti čím dál marnější. Ricksen na srdcervoucím videu z hospicu Svatého Ondřeje skrze speciální zařízení promluvil ke svým fanouškům.

"28. června budu mít speciální večer. Jelikož je to pro mě velmi těžké, bude můj poslední. Pojďme z toho všichni udělat nezapomenutelnou noc. Snad se uvidíme brzy, Fernando," sdělil slabý a pohublý bývalý fotbalista.

Ricksen i při svém těžkém boji nezapomíná na druhé, skrze vlastní nadaci se snaží vybrat peníze na pomoc dalším, kteří trpí podobnými nemocemi. 

ALS bohužel není cizí ani českým fotbalovým kruhům. Stoper Viktorie Plzeň Marián Čišovský se zákeřnou nemocí zápolí od začátku roku 2014.

Legendy bojovaly pro nemocného Mariána Čišovského
Video se připravuje ...