Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Panenka byl na hřišti u skonu brankáře Geryka (†70): Viděl jsem, jak umírá!

Autor: Petr Němec

V roce 1976 Antonín Panenka (64) desítku miloval, protože z penalty vstřelil ve finále ME svůj životní gól. Teď tuto vzdálenost proklíná. Viděl z ní totiž smrt kamaráda.

Stará garda Bohemians, posílená o další esa jako Berger, Štambacher či Štibrányi, přijela do slovenského Červeníku popřát zdejšímu klubu k devadesátým narozeninám.

V bráně měl český tým při exhibici s domácími »Old boys« gólmana Josefa Geryka. Pětinásobný mistr Československa z Trnavy mač nedohrál, jeho srdce se navždy zastavilo přímo na hřišti.

Šílená bezmoc

Těsně před koncem zápasu Geryk vykopl míč, udělalo se mu zle, sedl si a zkolaboval. Oživovací pokusy nezabraly, pomoc nepřicházela, sanitka přijela až za půl hodiny.

„Stál jsem v tu chvíli deset metrů od Josefa a viděl, jak umírá,“ vzpomíná na víkendovou tragédii Antonín Panenka. „Zažil jsem ve fotbale hodně, ale něco tak hrozného nikdy. Nejhorší je ta šílená bezmoc,“ dodává smutně vršovická ikona.

Volal vdově

Nejsmutnější role připadla Panenkovu spoluhráči – slavnému internacionálovi Karolu Dobiašovi (65). Musel Gerykův šokující skon oznámit jeho manželce.

„Pověděl jsem jí: Alenko, Pepo zemřel. Nechtěla tomu uvěřit. Musel jsem jí to zopakovat,“ popisuje Dobiaš chvilku, kterou by už nikdy nechtěl prožít.

Josef Geryk byl pětinásobný mistr Československa
Josef Geryk byl pětinásobný mistr Československa