Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chramosta má fotbalový titul, ve fotbalpoolu ale prohrál s futsalistou

Do Česka vtrhl fotbalpool! Že tenhle sport neznáte? Jde o kombinaci fotbalových dovedností s hrou pool, který se obyčejně hraje na kulečníkovém stole. Tady ale na šťouchání tágem zapomeňte, procvičíte si kopací techniku. Hraje se totiž na speciálním stole, nohama a futsalovými míči, které jsou barevně uzpůsobené, jako by šlo o pool. „Šipky a kulečník už jsou tady dvacet let, chtěli jsme přijít s něčím novým,“ říká Jiří Novotný, známý český futsalista propagátor nového sportu.

Kdo si myslí, že jde čistě o hospodskou zábavu, je na omylu, byť Novotný nepopírá, že pěnivý mok může být ideálním doplňkem k nové sportovní disciplíně. „Ale fotbalpool zaujal i zástupce Fotbalové asociace České republiky, vezmou si nás pod křídla. O všem už jsme jedna s Otakarem Mestekem,“ vykládá úřadující futsalový vicemistr, jenž v minulé sezoně hrál za Balticfloru Teplice.

„Založili jsme asociaci FPAČR. Všichni, kdo mají zájem o další informace, můžou zadat na internetu slovo fotbalpool a najdou nás, stejně jako na sociálních síti Facebook,“ dodává.

Jak by to podle něj mělo fungovat? Ideálně by se rozjely v Česku soutěže. Zatím si speciální stoly mohou pronajmout sportovní bary. „Zahrát si tenhle sport může prakticky každý. Máme tři varianty stolů, kdy se mění jejich výška. Je tu i možnost, že plátno natáhneme na zemi a pak mohou hrát i děti,“ vypráví Novotný.

Pokud se všechno rozjede podle plánu, měly by se hrát turnaje. Jednotlivců, dvojic, smíšených dvojic – jak je libo. „Pak by vznikl žebříček podobný tomu, jaký mají třeba v tenisu nebo golfu. Hrálo by se o zajímavé ceny,“ pohlíží do budoucnosti propagátor fotbalpoolu.

Nový sport je možné vyzkoušet třeba v Galerii Harfa, cena jedné hry závisí vždy na pronajimateli. Že by se mohl stát hitem nejbližších měsíců, potvrzuje i to, že už si jej vyzkoušela řada prvoligových fotbalistů.

„Hrál ho třeba Valenta ze Slovácka, Jablonský z Jablonce nebo Chramosta, fotbalový mistr z Plzně. Toho jsem porazil a vyhrál kávu, drobná sázka ještě zvýší náboj, která tenhle sport má,“ směje se futsalista.

A kde všude bude nový sport k vidění. V obchodních centrech, větších barech, nebo také u fotbalových hřišť pod širým nebem. „Právě fotbalisty by mohl nový sport oslovit. Myslím, že je to ideální zábava. Třeba na konci sezony je to super doplněk na rozlučkový večírek,“ tvrdí Novotný.

Když je někdo dobrým fotbalistou, ještě to nezaručí, že bude takový hráč úspěšný i na fotbalpoolovém stolu. Hodí se dobrá kopací technika, ale zároveň i myšlení hráče poolu, který předvídá, jak se míče po stole posunou. Hraje se podle pravidel poolu a o zábavu vážně není nouze.

„Fotbalpool báječně frčel i při nedávném mistrovství světa v hokeji. Hráli ho čeští fanoušci i ti ze zahraničí. Lákalo je vyzkoušet si něco nového a chytlo je to,“ dodává.

V nejbližší době uvidí lidé nejčastěji fotbalpool v 1. fotbalové reality show Fotbalové srdce, kde fotbalpool bude jako jedna z disciplín. „Zároveň si od prvního do druhého srpna můžou všichni zdarma přijít vyzkoušet tento sport v rámci doprovodného programu Fotbalového srdce ve Fanzóně na Náměstí Republiky,“ dodává Novotný.