Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Co dělá olympionik a vlajkonoš z Nagana Luboš Buchta? Vyrábí sníh!

Autor: čad

Účastnil se třech zimních Olympijských her. Na těch posledních v roce 1998 v Naganu dokonce bývalý běžec na lyžích Luboš Buchta (48) vedl do boje o medaile jako vlajkonoš celou českou výpravu. U sněhu zůstal – vyrábí ho!

Ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě kmitá Buchta kolem více než dvacítky sněžných děl, aby bylo dost bílé hmoty do zásoby technického sněhu. Nikterak závratná kariéra na bývalého olympionika, který v Albertville v roce 1992 skončil ve štafetě na 4x10 kilometrů na sedmém místě!

„Když fouká vítr a mrzne, je potřeba děla obcházet pravidelně, aby nezamrzala,“ nechal se Luboš slyšet u jednoho z děl v zásobníku sněhu nedaleko lyžařských tratí.

Luboš Buchta

- narozen 16. května 1967 (Nové Město na Moravě) - český běžec na lyžích, který startoval na ZOH 1992 v Albertville (13. místo na 30 km, 7. ve štafetě), 1994 v Lillehammeru a 1998 v Naganu (13. místo na 50 km). V Japonsku byl i vlajkonošem české reprezentace.

- ve Svět. poháru dojel nejlépe třetí na 50 km v roce 1992 v Norsku (Vang).

Proč netrénuje, proč své zkušenosti nepředává mladším lyžařům? „Luboš je moc tvrdej chlap, on by se na to asi nehodil,“ odpovídá za něho jeho šéf od technického zasněžování Karel Klapač.

Luboš prostě jede na pohodu. „Tady je nejdůležitější, aby šla elektrika a voda,“ usmívá se spokojeně bývalý olympionik. Za hodinu totiž dokáže vyrobit přes 400 kubíků technického sněhu.

Buchta u sněho vydržel.
Buchta u sněho vydržel.

 

Témata: