30. srpna 2015 • 15:21

Výškař Bába litoval, že v kvalifikaci neušetřil síly

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Už více než deset let je výškař Jaroslav Bába oporou české atletiky a ani na mistrovství světa v Pekingu nezklamal. Na svém sedmém světovém šampionátu byl pošesté ve finále a chybělo málo, aby překonal 233 cm. To by byl jeho nejlepší výkon pod otevřeným nebem od deset let starého vážného zranění odrazového kotníku. Na medaili by to Bábovi dnes ale stejně nestačilo, výkonem 229 skončil sedmý.


"Mrzí mě to trochu," litoval Bába. Myslel si, že 233 skočí. "Jeden pokus byl docela těsný, lehce jsem brnkl, ale v pořadí bych se stejně asi o moc výš neposunul. Kluci naskákali na první pokusy, já jsem měl hodně oprav, to bych musel skočit 236," konstatoval. Z MS má čtvrté místo, dvě pátá, sedmé a osmé. Jen jednou vypadl v kvalifikaci. "Mrzí mě to, ta medaile pořád uniká," prohlásil český rekordman.

V kvalifikaci se nadřel, měl devět pokusů a musel skočit 231, aby se do finále podíval. Presto se dokázal z únavy dostat a i když do závodního tempa se dnes dostával pozvolna, ve finále skákal dobře. "Možná chybělo trošku víc štěstíčka. Protrápil jsem se kvalifikací, která mi vzala hodně sil," uvedl.

První pokus ve finále na 220 cm zvládl jen tak tak. "Pokusy na nižších výškách nebyly úplně dobré, na 220 se laťka hýbala, trošku to trvalo, než jsem se do toho dostal," řekl Bába. "Mrzí mě, že jsem nešel už v kvalifikaci čistějším zápisem, abych trošku pošetřil síly. Ale co se dá dělat," pokrčil rameny.

Do karet mu dnes hrálo počasí, neboť v Pekingu poprvé za šampionát zapršelo a vydatná průtrž zkropila sektor. A na vodě to Bába vždy uměl. "Mokré to ani moc nebylo, že bychom běhali přes kaluže, to ne. Bylo to v pohodě. Možná by pro mě bylo lepší, kdyby tam voda byla, měl bych s ní možná víc šancí dostat se výš v pořadí," dodal.

Finále mistrovství světa je pro třicetiletého výškaře ale úspěchem. "Finálová osmička na mistrovství světa se počítá. Odcházím po svých, jsem zdravý, takže trochu kladně to hodnotit můžu," uvedl. Nyní spřádá myšlenky na olympiádu. Už byl na třech, z té první v Aténách 2004 má bronz, v Pekingu před sedmi lety byl šestý, jen v Londýně nepostoupil z kvalifikace.

I proto myslí spíš na olympijské hry v Riu než na další mistrovství světa v Londýně za dva roky. "První je olympiáda a potom se uvidí. Za rok mi taky bude dvaatřicet a uvidíme, jak bude tělo zvládat zatížení, tréninky, abych byl schopen se připravit na tak velkou akci. Ale budu se snažit," řekl Bába. "Ještě nějaký rok dva bych chtěl poskákat, ale zase nechci předbíhat."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud