Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bez slávy, peněz i podavačů míčků. Tenistky o životě na malých turnajích

Autor: pta

Fanoušci se už těší, až se příští pondělí rozběhne Wimbledon. Jenže to je dostavení pouze pro absolutní tenisovou elitu. Stovky hráčů zažívají jiný příběh: neustálý boj o přežití svých kariér. Deník New York Times sledoval každodenní život Kanaďanky Aleksandry Wozniakové a maďarské hráčky Fanny Stollarové, které se protloukají na menších turnajích a věří v lepší budoucnost. I když to občas není lehké…

Aleksandra Wozniaková: život na houpačce

Motivace devětadvacetileté kanadské hráčky, která si v hlavní soutěži zahrála na všech čtyřech grandslamech, je na turnaji v americkém Dothanu daná. Hrát tak, aby si vydělala na zaplacení účtu v hotelu.

Na prize money jde do všech turnajů po světě ročně 280 milionů dolarů, ovšem 60 procent z obřího balíku míří pouze k jednomu procentu nejlepších, tady se dělí relativně drobné.

Na podnicích nižší kategorie nečekejte obvyklý servis – žádní podavači míčků, nikdo nad vámi nedrží slunečník a nepodá vám ručník. Wozniaková, která si jednou připsala skalp Sereny Williamsové, prohrává před dvěma diváky, sbalí se a hned shání letenku na druhý den. S odletem v šest ráno. Protože je levnější. Musí se přesunout do Charlottesville ve Virginii na další turnaj.

Nemá s sebou žádný doprovod, alespoň nemusí podstupovat třináct a půl hodiny dlouhou cestu dodávkou jako Ruska Jelena Bovinová, bývalá 14. hráčka světa tam kvůli tomu prohrává hned v prvním kole. Před nástupem na kurt Wozniaková ještě fixou vybarvuje logo svého sponzora na výplet u rakety. „Na to nesmíte zapomenout, jinak vám můžou zrušit sponzorskou smlouvu,“ upozorňuje.

Během kariéry si vydělala přes dva miliony dolarů, má ještě z čeho čerpat, ačkoliv se úspory pomalu tenčí. „Tohle už je potřetí, kdy začínám od nuly,“ připomíná. Kromě zranění ji výrazně přibrzdil také pocit vyhoření. „V dubnu 2010 jsem prožila nejtěžší chvíle v životě. Nikdy jsem o tom nemluvila. Když jsem se dostala na pozici č. 21, byl na mě neuvěřitelný tlak.“

V tenisovém světě zažila pohyb jako na houpačce. Pád na začátek třetí stovky, pak se vrátila na 41. místo, před dvěma lety roční pauza kvůli operaci ramene a volný pád na 946. místo světového žebříčku. Teď se zase škrábe nahoru.

Loni na turnaji v Arizoně dokonce u sebe neměla 20 ze 40 dolarů, aby zaplatila vstupní poplatek. Částka se vybírá v hotovosti, protože při vyřazení v 1. kole nedostáváte žádné prize money. Můžete tak skončit v mínusu. Naštěstí ji půjčila jedna ze soupeřek. Wozniaková ji nakonec půjčku splatila, i když na turnaji nakonec skončila v minusu. Za postup do čtvrtfinále brala 654 dolarů, ale deset dní v hotelu ji přišlo na 2 500 dolarů.

Tvrdé počty končí dost často v záporu, Wozniaková věří, že ještě neřekla poslední slovo.

Fanny Stollárová: naděje v minusu

Teď tu máme jiný případ. Teprve osmnáctiletá Maďarka Fanny Stollárová je na začátku kariéry. „Tady nechci skončit,“ hlásí na turnaji v Charlottesville, kde hrála i Wozniaková. Členové pořádajících tenisových klubů nabízí hráčům ubytování zdarma, jenže nevytápěné stavení v lese nebylo nejvhodnější místo, kde se chystat na zápasy. „Byla tam neuvěřitelná zima, úplně jsme se klepaly,“ tvrdí. Proto se spoluhráčkou přesídlily do hotelu, bydlí společně na pokoji a dělí se o účet.

Stollárová ukázala potenciál, když vyhrála prestižní turnaj pro čtrnáctileté hráče v roce 2012 a pozvali ji do tenisové školy na Floridě. Po třech letech se rozhodla vrátit zpátky domů a kariéru nasměrovat jiným směrem. Vyrazila do Austrálie, kde prohrála svůj první zápas a zase se vracela na opačnou stranu světa. Drahý výlet bez výsledku.

„To už nikdy neudělám. Bylo to neprofesionální, cítila jsem se tam spíš jako turistka,“ naříká při vzpomínce na cestu k protinožcům. Na rozdíl od Wozniakové má vycházející naděje k dispozici vlastního kouče, vlastního agenta i finanční podporu od Maďarské tenisové federace. Rodiče ji zařizují itinerář při jejích cestách včetně ubytování i jídla.

Není to rozhodně zadarmo. Takový režim přináší roční náklady ve výši 100 tisíc dolarů, přitom Stollárová si letos vydělala na kurtech zatím jen 24 844 dolarů. Do plusu se může bilance přehoupnout jen za jediného předpokladu. Stollárová se dostane do nejlepší stovky na světě, což je pro 211. nejlepší hráčku světa zatím vzdálená meta. „Nevím, jak dlouho budeme moci takhle pokračovat,“ říká její matka.