Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Barum rally 2015: Vedro, 200 tisíc diváků a divoké bouračky: Králem chirurg Kopecký

Autor: Martin Brejla, Pavel Skořepa

Chirurgicky přesný Jan Kopecký (33) s tovární Škodou Fabia R5 k radosti víc než 200 tisíc diváků kolem tratí zcela opanoval 45. Barum rally a stal se českým mistrem.

Kopecký vedl svou fabii k vítězství zcela jistě. „Auto šlape jako hodinky,“ culil se spokojeně.

Tři problémy

Zádrhely na cestě měl jen tři – když očesal o balíky slámy zrcátka, pak když nad Slušovicemi vymetl v plné rychlosti nebezpečnou díru, která předtím poslala do divokých salt citroën spolufavorita Consaniho („Takovou ránu jsme dlouho nedostali...“) a v neděli ráno sám udělal hodiny. Ale to už jel jen »na údržbu«, protože na výhrách ve všech osmi sobotních erzetách vybudoval solidní náskok. „Není důležité vyhrát všechny testy, ale dovézt auto na prvním místě až do cíle, “ komentoval s nadhledem své lehce slabší nedělní časy. „Je to nejkrásnější i nejtěžší česká rally, zrádností plno, ztratit náskok lze kdekoli,“ byl obezřetný. Přece jen hrál o čtvrtý triumf a tolik jich v historii Barum rally nikdo jiný nemá!

Jan Kopecký byl ve zlínských lesích nejrychlejší. Předvádí to na průjezdu RZ Maják.
Video se připravuje ...

Peklo v autě

Víc než soupeři jej ale potrápily extrémní teploty. Venku 33, v kokpitech běžně přes 50 °C, stříbrný Václav Pech (ztratil jen 27,3 s) hlásil ve svém mini cooperu dokonce pekelných 75 °C!

Lounová přistála na střeše!

Na Barumce startovala i zpěvačka Olga Lounová (34). A po hrůzné bouračce je ráda, že žije. „Asi při nás stáli všichni svatí,“ napsala na Facebook.

Zpěvačka Olga Lounová poslala v poslední rychlostní zkoušce své auto na střechu.Foto Facebook

„Jsme v pořádku. Celou Barum rally jsme si moc užili. Bohužel v poslední erzetě v pískovně byl po krizi posádky před námi vyházen písek a štěrk více, než jsem předpokládala. Zabojovala jsem a už jsme skoro vyjeli a v tom se s námi utrhl břeh a auto šlo pomalu na boudu,“ popsala Lounová.

Kopecký přijel do servisu bez zrcátka. Nechal ho u balíku slámy, když se nevešel do retardéru.
Video se připravuje ...