Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Dana Zátopková (94) zůstává po operaci na ARO: Strach lékařů o srdíčko!

Autor: top

Už měla být přestěhována na normální nemocniční pokoj, ale sportovní legenda Dana Zátopková (94) dál zůstávala po operaci zlomeniny nohy v krčku na ARO. Důvodem jsou obavy lékařů o její srdce!

Ačkoliv se sobotní zákrok povedl a olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952 měla dobrou náladu, ošetřující lékaři zůstávají ostražití. „Paní Danu ještě nepřesunuli. Hlídají její srdce,“ potvrdila mluvčí Dukly Ivana Roháčková s tím, že by v následujících dnech měla být převezena na kardiologii Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Tam se o ni bude mimo jiné starat doktor Ilja Kotík, který byl osobním lékařem prezidenta Václava Havla.

Nehoda se Zátopkové stala v noci na pátek, kdy ve svém domku v Troji upadla a bezmocná hodiny ležela na podlaze bez pomoci. Záchrana přišla až v poledne. „Měla jít na oběd s ředitelem ostravského gymnázia, ale nemohli se na ni dozvonit. Tak jsem tam jel. Našli jsme ji ležet na zemi v polovědomí. Hned jsem volal sanitku,“ řekl Blesku bývalý zápasník Karel Engel z Českého klubu olympioniků, který o Zátopkovou pečuje.

Hned v sobotu ráno se vdova po slavném Emilu Zátopkovi podrobila operaci v Ústřední vojenské nemocnici. Víkend strávila na ARO, v pondělí už ji ale měli přestěhovat na normální pokoj. „Operaci zvládla dobře, podle lékařů se zdařila. Poprvé jsem se za ní byl podívat, měla dobrou náladu,“ zvěstuje Engel pozitivní zprávy.

Legendární olympijská vítězka Dana Zátopková si ve čtyřiadevadesáti letech zlomila nohu v krčku. Musela ihned na operaci.
Legendární olympijská vítězka Dana Zátopková si ve čtyřiadevadesáti letech zlomila nohu v krčku. Musela ihned na operaci.