Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zpověď tenisové hvězdy Plíškové: Jaké je to mít tátu ve vězení

Autor: pan

Ještě nedávno jedna vládla tenisovému světu, druhá už nakoukla mezi čtyřicet nejlepších tenistek světa. Sestry Karolína a Kristýna Plíškovy však neměly během svého dospívání nic zadarmo. Na počátky své tenisové kariéry nedávno zavzpomínala i současná čtvrtá hráčka světa Karolína Plíšková pro web magazínu Today.

Dlouhou dobu se zdálo, že Karolína a Kristýna mají vše, co pro svoji začínající kariéru potřebují. Dokonalé zázemí, maximální podporu od rodiny a nesporný talent. Zatímco otec se o blaho svých nejbližších staral především po finanční stránce, matka své zaměstnání opustila, aby se naplno mohla oběma dcerám věnovat.

Vše se však začalo klonit na špatnou stranu, když oběma sestrám bylo třináct let. Otec Radek skončil kvůli zapletení se do gangu padělatelů cigaret ve vězení. Právě v té době obě dospívající slečny svého tátu potřebovaly nejvíce.

1992. Holčičky Karolína a Kristýna Plíškovy byly jedna jako druhá.
1992. Holčičky Karolína a Kristýna Plíškovy byly jedna jako druhá.

"Strašně těžké období. Bylo nám třináct let a ten šok z toho byl obrovský. Nejdřív šel táta do vězení na dva roky, pak byl pět let doma a pak tam musel ještě na další rok," vzpomíná vítězka devíti turnajů na okruhu.

Co by jiné zlomilo, působilo na rodinu Plíškových o to výrazněji v tom směru, že je těžká životní situace stmelila. "Jsme silnější než holky, které mají všechno. Našly jsme si svoji cestu. Ničeho nelituji," říká Karolína Plíšková .

Bývalá svěřenkyně trenéra Kotyzy však dodnes vzpomíná, jak otcovo uvěznění působilo i na ostatní členy rodiny. "Moc nám chyběl, ale mé rodině - mámě a sestře, to dalo spousty síly k boji. Osobně mi to ale pomohlo. Musely jsme si poradit. Do té doby jsme měly všechno, najednou nic," dodává Karolína.

Plíšková: Sestra na turnajích? Rozhodně plus, cítím se s ní jako doma
Video se připravuje ...

Příběh plný emocí má prozatím šťastný konec. Oba rodiče - Radek i Martina, svá dvojčata osobně podporovali i na turnaji v Pekingu.

Kristýna se však s turnajem rozloučila již v prvním kole, když nestačila v českém souboji na Petru Kvitovou , Karolína nevyužila možnost znovu se vrátit na pozici světové jedničky a skončila ve třetím kole na Rumunce Cirsteaové.

Karolína Plíšková bojovala v Pekingu pod dočasným vedením svého otce, na Turnaji mistryň, kam se probojovala, ji však již povede bývalá světová jednička ve čtyřhře Australanka Rennae Stubbsová.