Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Osud hvězd Premier League: berou miliony, končí na mizině

Autor: mim

Vydělávají miliony. Jenže o ně většinou přijdou. A ještě se rozvedou. Zveřejněná statistika organizace XPro o neveselých osudech profesionálních fotbalistů po skončení kariéry podává šokující výpověd, navzdory astronomickým platům číhají na šedesát procent fotbalistů dluhy a nula na kontě.

Průměrně si v přepočtu na českou měnu vydělají neuvěřitelnou částku 3,6 milionů korun. Přesto hráči v anglické Premier League, nejbohatší a nejslavnější lize světa, končí na mizině.

Navíc neřeší problémy jen ekonomického rázu. Rozloučit se se svým sportem totiž pro fotbalisty znamená potíže i v osobním životě, hned třetina se jich do dvanácti měsíců rozvede.

Šokující data odhalila britská charitativní organizace XPro zabývající se podporou a pomocí sportovcům, v jejíž databázi bývalých profesionálních fotbalistů se nachází přes třicet tisíc jmen.

Co se peněz týče, je statistika ještě horší. Bankrot číhá do pěti let od skončení kariéry na 60 procent hráčů! "Často za to mohou špatné rady z jejich okolí. Než se hráč naděje, peníze jsou pryč," vysvětluje pro ostrovní deník The Sun šéf XPro Geoff Scott, sám bývalý fotbalista.

Komu se tenhle neuvěřitelný finanční kousek "povedl"? Například bývalému kapitánovi skotské reprezentace Colinu Hendrymu, jenž se s fotbalem jako hráč rozloučil před deseti lety. Dluhy navíc na fotbalistův konec ani nečekají, podobně nevalně s penězi nakládala i dvojice bývalých hráčů Manchesteru United Keith Gillespie a Eric Djemba-Djemba anebo John Arne Riise, všichni přitom v aktivní kariéře pokračují.


Obří dluh pěti milionů dolarů, tedy přibližně 100 milionů korun, musel také řešit brankářský veterán ve službách Tottenhamu Brad Friedel. Toho ještě může šlechtit, že své jmění utopil pro dobrou věc, když zakládal v USA fotbalovou školu. Jenže u ostatních hráčů vyhrávají spíš rychlá auta a drahé vily...

"S penězi roste chuť. Fotbalisté rychle najdou zálibu v luxusu, snadno se nechají zlákat riskantními investicemi," říká Mark Sands ze společnosti RSM Tenon zabývající se finančním a daňovým poradenstvím. Zároveň dodává, že se situace zhoršila především v posledních letech s neustálým zvyšováním hráčských platů.

"Jenže pak jejich profesionální kariéra skončí, přijdou o zdroj pravidelných výdělků, ale utrácejí stejně," uzavírá Sands. "Vysoké výdaje, nízké příjmy – a výsledkem je bankrot."

Vydělat na složenky se musí. Eric Djemba-Djemba hrával za Manchester United, teď kope za Hapoel Tel Aviv a v Evropské lize si zahrál i proti Plzni
Vydělat na složenky se musí. Eric Djemba-Djemba hrával za Manchester United, teď kope za Hapoel Tel Aviv a v Evropské lize si zahrál i proti Plzni