8. února 2013 • 09:45

Chelsea a City v ohrožení. Odečtou jim body za velké utrácení?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglická fotbalová liga se rozhodla zavést nová finanční pravidla. Kluby Premier League podle nich budou muset v následujících třech letech omezit maximální ztrátu na 105 milionů liber a od sezony 2013/14 také snížit výdaje na platy hráčů. Za porušení nových regulí bude hrozit odečet bodů.



Vedení soutěže si od tohoto kroku slibuje větší finanční stabilitu. Současně je však přesvědčeno, že pravidla neberou majitelům možnost do klubů investovat.

"Nový majitel, nebo i stávající vlastník, bude muset do klubu investovat rovnoměrně. Naopak jim zabráníme v tom, aby během krátké doby do klubu dali stovky a tisíce milionů," uvedl výkonný ředitel Premier League Richard Scudamore.

Šejk Mansour bin Zayed Al NahyanFoto profimedia.cz

Funkcionář také zdůraznil, že za porušení pravidel budou následovat přísné tresty. "Když někdo překročí hranici 105 milionů, budeme požadovat nejvyšší trest a to je odečet bodů. Ztrátu přes 105 milionů během tří let prostě nebudeme tolerovat," dodal.

Podobná pravidla už zavedly soutěže v Německu a Španělsku a finanční regule už nějakou dobu platí i v druhé anglické lize. Premier League k omezením sáhla poté, co prodala televizní práva za pět miliard liber a nechtěla, aby kluby přerozdělené peníze použily výhradně na platy hráčů.

Proto vedení rozhodlo o tom, že kluby, které fotbalistům vyplácí přes 52 milionů, budou moci tuto částku navýšit maximálně o čtyři miliony z peněz za televizní práva. Jakékoliv větší navýšení nákladů na výplaty tak budou týmy muset pokrýt z peněz od sponzorů.

Finanční regule zavedla i UEFA, anglický model však není zdaleka tak přísný. Evropská fotbalová unie totiž toleruje ztrátu 38 milionů liber.

Co se týče klubů z Premier League, tak za poslední tři roky zaznamenaly ztrátu přesahující 105 milionů tři kluby: Manchester City, Chelsea a překvapivě i Liverpool.

Červenou kartu může dostat Chelsea, ale i jiné kluby, pokud prodělají víc než 105 milionů liber. Červenou kartu může dostat Chelsea, ale i jiné kluby, pokud prodělají víc než 105 milionů liber.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud