Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Zesnulá fotbalová legenda Eusébio (†71): Den po smrti ho vystavili na stadionu!

Autor: ps

Ještě než zemřel, měl jedno jediné přání – vrátit se na Estádio da Luz – na Stadion světla. Po čem toužil, to se mu splnilo. Rozloučení s portugalským fotbalovým králem Eusébiem (†71) proběhlo den po jeho skonání v aréně milované Benfiky Lisabon.

Rozloučit se přišli státníci, funkcionáři, fotbalisté a tisíce fanoušků, kteří mohli naposled pohlédnout na tělo Černého pantera, jak se Eusébiovi přezdívalo.

Slzy u rakve vystavené v útrobách stadionu přišla ronit i vdova Flora v doprovodu jedné z dvou dcer. Manžela, se kterým se seznámila ještě v Mozambiku, políbila na rozloučenou na tvář.

K otevřené rakvi se přišla sklonit také manželka Eusébia Flora.
K otevřené rakvi se přišla sklonit také manželka Eusébia Flora.

Smutní také fotbalový svět. Na Eusébia zavzpomínali hvězdy současnosti i minulosti. „Vždy věčný, Eusébio, odpočívej v pokoji,“ napsal na sociální síti Ronaldo vzkaz, k němuž připojil také společnou fotografii. „Nečekal jsem to,“ přiznal Josef Masopust, velký kamarád slavného Eusébia.

„Když jsme se loni potkali, nebyl v nejlepší fyzické kondici, ale o slabém srdci jsem nic netušil. Řekli jsme si, že se snad ještě setkáme. Už to nestihneme,“ dodal.

Slavný Portugalec se dožil 71 let. Během kariéry získal Zlatý míč (1965). Byl součástí bronzového týmu z mistrovství světa v roce 1966.