Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivé vzpomínky Murrayho mámy: Vrah zabil 16 dětí, Andy těsně unikl smrti

Autor: Pavel Novotný

Na 13. března roku 1996 matka wimbledonského vítěze Andy Murrayho nikdy nezapomene. A s ní celá Velká Británie. V tento den Thomas Hamilton v malém skotském městečku Dunblane brutálně ukončil život šestnácti dětí a učitelky, které postřílel přímo ve škole.

Mohl mezi nimi být i současný pátý hráč světa Andy Murray, který školu se svým bratrem Jamiem také navštěvoval. "Když jsem o masakru poprvé slyšela, nevěřila jsem tomu," vzpomíná na hrůznou událost Judy Murrayová.

Psychické trauma z neštěstí si nese současná nehrající kapitánka fedcupového týmu Velké Británie dodnes. "Moji synové přežili, ale já stále cítím vinu, jak to, že oni unikli a další děti to štěstí neměly," říká čtyřiapadesátiletá žena.

Andy Murraymu bylo tehdy osm let, jeho bratrovi o dva více. "Já tenkrát pracovala v hračkářství spolu s jednou kolegyní. Ta se tu zprávu dozvěděla jako první, otočila se na mě a říká mi: Ve škole se střílelo, musíme tam hned jet," vzpomíná Judy.

"Nevěřila jsem jí, říkala jsem, ať přestane blbnout, že je to nějaká vymyšlená zpráva. Nakonec jsem šla pro auto a vydaly jsme se tam. Pamatuji si, že na silnicích byly strašné zácpy, všichni se snažili dostat na místo neštěstí." pokračuje matka skotského tenisty.  

Děsivé chvíle pro rodiče

Z hrůzného dne si úspěšná trenérka pamatuje každý moment. "Když jsme přijely ke škole, brána byla zavřená, všude byla policejní auta, sanitky. Policisté všechny rodiče vzali do jedné místnosti a pak začaly ti děsivé chvíle. Všichni jsme čekali na to, až se dozvíme, které děti zemřely a kdo vyvázl."

Judy Murrayová nikdy nezapomene na moment, kdy se rodiče dozvěděli o osudu svých dětí. "Vedle mě seděla jedna žena, znala jsem ji, bydlela v sousedství. Přišel k nám policista a vyzval některé z nás, aby ho následovali. Pak jsem zjistila, že jim oznámil smrt jejich dětí. Tato žena byla mezi nimi," líčí hrůzné chvíle matka tenisty.

Judy Murrayová přiznává, že cítila vinu za to, že právě její děti přežily řádění psychopata bez následků, zatímco jiné zemřely. Celou tragickou událost se snažila svým synům vysvětlit. "Jsem ráda, že tenkrát jim celá ta věc ještě tak úplně nedocházela, byli na to ještě příliš mladí, aby si uvědomili celý hrůzný důsledek," dodává.

Tragédie v Dunblane
- Dunblane, městečko ve Skotsku;

- počet obyvatel: cca 10 tisíc;

- 13. března 1996 postřílel 43letý vyhozený vedoucí skautského oddílu Thomas Hamilton 16 dětí a jednoho učitele. Po střelbě spáchal sebevraždu;

- po tragédii se v celé Velké Británii zpřísnily zákony o držení střelných zbraní;

- na počest sedmnácti obětí byl na místním hřbitově vybudován památník a kenotaf