Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

10 let od tragické nehody Ivana Hlinky: Rekonstrukce dne, kdy zemřel

Autor: Pavel Skořepa

Vítězstvím na olympijských hrách v Naganu (1998) si získal všechny. Stal se ikonou státu, vzorem hrdosti a odhodlání. O to větší rána byla, když 16. srpna roku 2004 obletěla zemi tragická zpráva: „Kouč hokejové reprezentace Ivan Hlinka zahynul při autonehodě.“ Země se zahalila do černé, ukáplo mnoho slz. Jaký byl jeho poslední den života?

Probudil se v Karlových Varech, lázeňském městě, kde se o víkendu vyhlašovala anketa o nejlepšího hráče sezony – Zlatá hokejka. Usedl do služebního vozu, na odpoledne měl domluvený rozhovor s redaktorem Sport magazínu Pavlem Loňkem, který měl proběhnout na zimním stadionu v Litvínově.

Blížila se jedenáctá hodina. Hlinka ještě před cestou do Litvínova zamířil na krátkou schůzku na oblíbené místo, kam tak rád utíkal před hlučným světem. Klid měl rád a právě ten nedaleko karlovarského golfového resortu našel i tentokrát. Bohužel ten věčný.

Na tragickou nehodu Ivana Hlinky u Karlových Varů nejde zapomenout. Byl to jeden z nejčernějších dní české hokejové historie.
Na tragickou nehodu Ivana Hlinky u Karlových Varů nejde zapomenout. Byl to jeden z nejčernějších dní české hokejové historie.

„Hlinka havaroval,“ zněla první zpráva asi po hodinu před polednem. Ivanova škodovka se srazila s protijedoucí dodávkou, náraz šel přímo na stranu řidiče. Podle záchranářů nebyl připoután.

Boj o život. Hlinka při vyprošťování komunikuje, je při vědomí. Zlomové minuty přichází kolem jedné hodiny. Kolaps, zástava srdce! Lékaři nehybné tělo milovaného trenéra čtyřicet minut oživují v karlovarské nemocnici. Marně. Obrovská osobnost českého hokeje umírá.

Podle lékařů utrpěl Hlinka těžká zranění v oblasti hrudníku, kde je schované srdce, plíce a další důležité orgány.

Poslední minuty Ivana Hlinky

* 10.28-10.30 - do Hlinkova superbu naráží skříňové daewoo prádelen, vezoucí pět klecí s prádlem, řízené Františkem Veletou (29)
* 11.05-11.10 - záchranka převáží Hlinku do nemocnice
* 11.15 - Hlinku přebírá personál chirurgické ambulance, v žilách má napíchnuté dvě kanyly
* 11.21 - dokončen rentgen nohou a převoz na JIP, kde ležel zhruba hodinu
* 11.30 - známá oznamuje Liběně Hlinkové, že manžel má zlomená žebra, vymknutý kyčelní kloub a že nemá dvě hodiny volat, neboť probíhají vyšetření
* 12.15 - Hlinka na JIP zkolaboval. Dostává injekci atropinu. Personál přivolává internisty z ARO, které je na druhém konci nemocnice a v jiném patře
* 12.25 - převoz pacienta na ARO, ve výtahu selhaly životní funkce, na chodbě 40minutová resuscitace, zástava trvala 15 minut
* 13.30 - exitus, na ARO nedojeli, Hlinka zemřel!

Českem se tragická zpráva šíří rychlostí blesku. Oddělení ARO v karlovarské nemocnici se zahaluje do ticha, národ pláče.

Jen pár hodin po nárazu a ztrátě hrdého, odhodlaného a vtipného člověka se na místě nehody objevují první zapálené svíčky a květiny. Lidé nevěří, co se dnes stalo…

Takhle Blesk o smrti trenéra Ivana Hlinky poprvé informoval.Foto archiv Blesk