14. února 2013 • 00:05

ROZHOVOR: Hlinka se nebál. Nebyl poseroutka, tvrdí Růžička

Autor: pla, har, Sport Magazín
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Právě jeho nominace na naganskou olympiádu vyvolala největší údiv. Co může tenhle 35letý dědek týmu dát? Vladimír Růžička se ale Čechům v roce 1998 sakra vyplatil. A trenérovi Ivanu Hlinkovi zase jednou vyšel risk. I o tomhle Hlinkově hráčství Růžička vypráví v rozhovoru, který vyjde v pátečním Sport Magazínu.



Byli si blízcí. Oba hokejoví poděsové, oba se zkušenostmi z NHL, oba původem z Litvínova. Přesto to tenkrát všechny překvapilo. Hlinka vsadil pro Nagano na veterána Růžičku, udělal z něj Jágrova mentora a dokonce kapitána týmu pro olympiádu.

„Ivan mi tehdy před sezonou řekl: Necháme to volně a pak se rozhodneme. Já mu odpověděl to samý: Uvidíme, jak to půjde v sezoně. On dodal: Jediný, co bych chtěl, je, abys jel na nějakou akci před olympiádou. Nebyli jsme napevno předem domluvení, že pojedu. Nikdy nic nikomu nesliboval a všechno říkal každému na rovinu,“ vypráví Růžička pro speciální Sport Magazín věnovaný patnáct let starému triumfu. „Tohle spoustě trenérů u nás chybí. Neumějí říct věci z očí do očí.“

Když má Růžička prozradit, čeho si na Hlinkovi vážil, vyhrkne hned: „Že se nebál. Kdyby byl u národního mužstva jakýkoli jiný trenér, asi bych do Nagana vůbec nejel. A nejel by ani Petr Svoboda. Přesně tohle dělá trenéra! Že něčemu věří, chce to zkusit, a buď to vyjde, nebo ne. Nejhorší jsou trenéři poseroutkové. Sledují, kde někdo něco napíše. Tamhle zase něco slyší a dělají hokej, jak já říkám, podle lidí z tribuny. To nejde!“

Hlinkův odhad byl přesný, Růžička se Svobodou v Naganu mocně přispěli k olympijskému titulu. Stali se součástí české sportovní legendy, symbolu největšího triumfu. Růžička si vybavuje, kolik báječných chvil pak s Hlinkou zažil i dlouho po roce 1998.

„Byl superparťák, měl superhlášky. Hrozně rád jsem s ním jezdil na golf. Přijeli jsme ráno do Varů ve čtvrt na devět, hráli jsme celé hřiště. Dali jsme si jídlo a Ivan povídá: Pojď, jdem si ještě zahrát. Přijel jsem v deset večer domů. Manželka říkala: Co jste to dělali na tom golfu? Ivan byl prostě hrozně hravej. Akorát jsem se bál, abych večer cestou zpátky neusnul v autě.“

Žádnou další golfovou partičku si s Hlinkou už bohužel nezahraje, legendární trenér tragicky zahynul v roce 2004 při autonehodě. Na jeho největší úspěch se ale nikdy nezapomene. Pokud si chcete osvěžit krásné momenty z roku 1998, jejich připomenutí najdete v pátečním Sport Magazínu.

Titulní strana pátečního Sport magazínuFoto spo

Co najdete v pátečním Sport Magazínu:

PLAKÁT: Česko – vítězný tým. Na druhé straně unikátní grafika zlatého naganského gólu.
MŮJ TÝM: Šampioni očima Dominika Haška. Co o každém ze zlatých Čechů řekl Dominátor?
ROZHOVOR: Vladimír Růžička – My Češi máme svoji hrdost. Vyprávění o Hlinkovi i vlastenectví
UNIKLO Z FACEBOOKU: Wayne Gretzky. Jak by mohl vypadat tehdejší profil nejlepšího hráče všech dob?
MOJE NAGANO: Robert Záruba. Co byl jeho největší naganský výkon? Kdy mu bylo na OH nejhůř?
JAK JSME ŽILI ZA NAGANA: Přibližte si dobu, kdy se TO stalo. S tehdejšími událostmi, módou, ale i reflexovským Zeleným Raoulem.
ROZHOVOR: Česko, to je moje Čokozemě. Povídání s Nozomi Kiribuchiovou, jejíž japonská rodina se přestěhovala do Česka jen kvůli Hlinkovi a spol.

Na Ivana Hlinku budou fanoušci českého hokeje vzpomínat navždy.
Na Ivana Hlinku budou fanoušci českého hokeje vzpomínat navždy.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud