Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak dává tenista Radek Štěpánek záda dohromady? V mučírně!

Autor: Petr Maňas

Nemohl si natáhnout ponožky, byl úplně na dně. Teď už český tenisový bombarďák Radek Štěpánek (35) znovu dře a vyhlíží světlé zítřky. A Blesku exkluzivně dovolil nahlédnout do své tajné přípravy.

Za okny potemnělá Praha a on už maká na běžícím pásu. Je sedm ráno a Štěpánek začíná v obýváku svého apartmánu v pražské Michli pracovní den. „Jedu od rána do večera, abych využil čas, který se přede mnou otevřel,“ říká a stírá první kapky potu.

Po pařížském semifinále Davis Cupu se kvůli ploténce nemohl hnout. „Pět dní jsem byl na infuzích, do zadku jsem dostával injekce proti bolesti. Ale zklamání vystřídala za dva dny motivace pořádně se připravit na další sezonu,“ usmívá se.

Po snídani seběhne dvě patra do sklepní posilovny, kterou si sám vybavil – 10 strojů, žíněnka, míč, ribstol. Do normálního fitka nemůže. „Čtyřicet lidí se pak chce fotit a já nic neudělám,“ vysvětluje.

K ruce už má svého »tyrana«, kondičního kouče Marka Všetíčka. Z repráků znějí hity Těžkého Pokondra. „Ještě tu máme Děti ráje a Maxim Turbulenc,“ prozrazují. Protahovací cviky a rotoped zaberou hodinku, na rozloučenou si plácnou: „Zase zítra.“

Radek Štěpánek se zotavuje ze zranění zad.
Video se připravuje ...

Tenista hodí sprchu a vyráží směr Chodov do Centra pohybové medicíny profesora Koláře. „To je můj druhý domov,“ přiznává. Po operaci krční páteře tam docházel dlouhé týdny, se všemi se zná. „Ahoj, klasicky jabko s minerálkou?“ mrká na něj číšník v restauraci v přízemí. Štěpánek si objednává polévku a Caesar salát bez vajíčka, ošatku s chlebem odsunul na vedlejší stůl. „Kvůli zvýšenému podkožnímu tuku mám dietu. Vysadil jsem smažené, pečivo a kolu.“

V poledne mu o patro výš začíná mučení na strojích, po protažení jde svlečený do půl těla s fyzioterapeutem na bolestivé kolečko. Hodinu trpí, pak vyběhne schody a jiný specialista si bere do parády jeho vnitřní svaly. „Včera jsem hodinu cvičil vnitřně pánev. Byl jsem hotovej jako po tříhodinovým zápase,“ popsal Štěpánek. Dnes to tolik nebolí, ve dvě může domů. Už vyhlíží týdenní regenerační dovolenou na Tenerife. A pak? Kondiční galeje, soustředění na horách s běžkami, tenisová příprava na Floridě. A od ledna konečně turnaje!