Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Štěpánek o transplantaci Kodešova srdce: Byl smířený se vším

Autor: Petr Maňas

Srdce wimbledonského šampiona je v ohrožení! Legendární tenista Jan Kodeš (68) totiž ve středu podstoupil jeho transplantaci. A zákrok v pražském IKEM byl úspěšný!

Vždy byl zarputilý bojovník, tuto vlastnost prý zdědil po tátovi – mistru Československa v kolové a krasojízdě. „Tenis musíte hrát hlavně srdcem, to je přece jasné,“ opakoval trojnásobný grandslamový šampion a vítěz Davis Cupu.

Jenže Kodešovo srdíčko sláblo, už pár měsíců věděl, že jej strašák transplantace nemine. „Ano, říkal mi to ve Wimbledonu, byl s tím už smířený,“ potvrdil Blesku jeho následovník Radek Štěpánek.

Slavný sportovec docházel už několik let na pravidelné kontroly do IKEM za neméně slavným kardiochirurgem Janem Pirkem. „Ke mně chodí celá řada známých osobností včetně Jana Kodeše, kterého sledujeme,“ přiznal lékař před časem. Podle informací Blesku středeční zákrok proběhl na jeho pracovišti, ale Pirk přímo neoperoval.

Kodešův stav je prý stabilizovaný, probíhá jeho postupné odpojování od přístrojů. Nenastanou-li komplikace, během několika týdnů by měl jít domů! „Jsem strašně rád, že to dopadlo dobře! Zítra chci za panem m Kodešem zajít,“ prozradil Štěpánek.

Šéf ČTLK Šavrda: Honza hrál do poslední chvíle tenis!

Nečekal to. Vladislava Šavrdu (62), manažera klubu I. ČLTK Praha, jehož je Kodeš čestným prezidentem, transplantace srdce slavného tenisty zaskočila.

Opravdu jste to nevěděl?
„Na rovinu říkám, že to slyším poprvé od vás!“

Vždyť o Kodešových potížích se srdcem se vědělo.
„To ano, vím, že Honza měl peacemaker, ale vůbec jsme neměli povědomí, že se chystala tato záležitost. Vždyť prakticky pořád hrál tenis.“

Cože?! Vážně hrál stále tenis?
„Určitě jsem ho viděl hrát ještě před takovým měsícem! Proto je to pro mne překvapení. Jakmile bude možnost, stoprocentně ho půjdeme navštívit!“

Vítězný tým z roku 1980: (zleva) Cyril Suk, Pavel Korda, Pavel Složil, Tomáš Šmíd, Ivan Lendl a Jan Kodeš
Vítězný tým z roku 1980: (zleva) Cyril Suk, Pavel Korda, Pavel Složil, Tomáš Šmíd, Ivan Lendl a Jan Kodeš