Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Hokejové legendy se sešly na pohřbu Bubníka (†83): Vlasta všechno řídil

Autor: Jiří Nováček

Smutní hokejoví šampioni z celé republiky se sjeli do Brna. Legendy, mistři světa a s nimi několik desítek hokejových, ale i fotbalových fanoušků přišli vyprovodit na poslední cestě reprezentanta Vlastimila Bubníka (†83).

V prvních třech řadách seděli u rakve obsypané květinami a věnci kromě nejbližších i Bubníkovi spoluhráči z Komety, kde strávil celou svoji kariéru.

„Vlasta byl vůdčí osobnost a hráč, který s Dandou a Vaňkem řídil celou Kometu. Hrozně jsme ho uznávali. Uměl všechny sporty. V dnešní medializované době by byl superstar srovnatelnou s Jágrem,“ vzpomněl na spolubojovníka obránce Jaromír Meixner.

Poslední brněnský titul je hlavně zásluhou. „Prohrávali jsme rozhodující špíl na Kladně. V poslední třetině to vzal Vlasta do ruky, přeskládal mančaft podle svého a my ten zápas otočili,“ vzpomněl jeho letitý spoluhráč.

Vlasta Bubník uměl dobře bránit, útočit, střílel góly. Šel z něj respekt. „Po ledě létal jako orel. Měl mimořádné myšlení,“ vyzdvihl ve smuteční řeči hokejový expert Robert Záruba.

Legendární Jiří Holík (71) dodnes vzpomíná, jak si jej končící Vlasta Bubník vzal v nároďáku pod ochranná křídla. „Vykal jsem mu. Po chvíli na mě houkl, co že blbnu. Věnoval se mi a nezištně mi ukázal co a jak,“ usmál se při vzpomínce. Právě Holík se stal po konci Bubníkovy kariéry symbolicky jeho nástupcem a jedním z vůdců národního mančaftu.

Vlastimil Bubník zemřel na Tři krále. Zradilo ho nemocné srdce. V srdcích fanoušků ale zůstává dál. „Sbohem, kapitáne,“ špitl při závěrečné písni za mizejícím katafalkem jeden z fandů, jehož smuteční sako obtáčela klubová šála Komety.

Smuteční řeč pronesl komentátor Robert Záruba.
Smuteční řeč pronesl komentátor Robert Záruba.