Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Slovenský rodák Stan Mikita má za sebou 22 sezon v NHL, ale: Nepamatuje si jediný gól!

Autor: ps

Oddal se Chicagu, v jeho dresu odehrál 22 sezon a na kontě má více než bod na zápas. Jenže hokejový forvard Stan Mikita (75), rodák ze zatopené slovenské obce Sokolče, si na svoji úžasnou kariéru nepamatuje. Trpí totiž poruchou mozku.

V úvodu kariéry mluvily za Mikitu pěsti, čímž si vysloužil přezdívku Malý ďábel. Nervy s ním cloumaly, patřil k nejtrestanějším hráčům týmu.

Jednou v naštvanosti dokonce praštil hokejkou o dvířka mantinelu, hůl se tam zasekla a v čepeli se ohnula. Legendární Bobby Hull ho vyzval, aby s uhnutou hokejkou vystřelil. S údivem celá střídačka koukala, jak mu to jde. Mikita tak »vymyslel« zahnutou hokejku!

Tyhle zážitky se ovšem z hlavy Stana vypařily. „Na svoji skvělou kariéru nemá téměř žádné,“ přiznali členové Mikitovy rodiny. Jeho Blackhawks v noci z pondělí na úterý vyhráli třetí Stanley Cup během šesti sezon. Ale i tohle známé hokejové osobnosti »uteklo«. „Nemá o tom ponětní,“ řekla Jill Mikita, manžela slavného útočníka.

Zdravotní komplikace jsou závažnější a závažnější. Sice není v bezprostředním ohrožení života, přesto musí být jeho stav sladovaný. Stanova diagnóza zní – demence s Lewyho tělísky, což je neurodegenerativní onemocnění na pomezí Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci.

I když už Mikitova hlava tolik nepracuje a zapomíná, veřejnost a hokejový svět si pamatuje porci 1394 zápasů, v nichž si Stan připsal 541 gólů a 926 asistencí.