16. června 2015 • 11:54

PĚT důvodů, proč Chicago slaví: Pevné jádro i pokrytí Stamkose

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké jsou důvody triumfu Chicaga?Jaké jsou důvody triumfu Chicaga?FOTO: Koláž: iSport.cz

    V Chicagu v noci na úterý potvrdili díky výhře nad Tampou pověst nejlepšího hokejového týmu posledních let. Potřetí za šest sezon jsou kralují NHL a je to především díky pevnému jádru, které drží pohromadě už několik let. Jaké jsou ale další důvody? Server iSport.cz vybral pětici nejdůležitějších.

  • 1. Zkušenosti na rozdávání

    Pod stropem haly, tam jednou budeme mít svoje dresy, říká možná Toews Hossovi.Foto Reuters / Dennis Wierzbicki-USA TODAY Sports

    Tampa je tým pro budoucnost, Chicago těží z minulosti. Jen samotný Marián Hossa odehrál v pěti finále hned 31 utkání! Psychický tlak, náročné zápasy, obrovský zájem médií, nic z toho Blackhawks nerozhází. Navíc umí vyčkávat i když se zápas nevyvíjí příznivě a pak udeřit. A to umí nejen první formace s Toewsem, ale i ty spodní s bojovníky jako Andrew Shaw. "Zkušenost s takovými zápasy je něco, co nejde popsat. Pochopíte to až když se v takovém prostředí pohybujete. Pak to mluví samo za sebe," řekl útočník Antoine Vermette, který s týmem slaví první Pohár.

  • 2. Šikovné doplnění během uzávěrky

    Teuvo Teräväinen si v play off porozuměl s Vermettem.Foto Reuters / Kim Klement-USA TODAY Sports

    Antoine Vermette je to jméno, které se vztahuje k dalšímu bodu. Dvaatřicetiletý všestranný hokejista patřil během přestupové uzávěrky na jaře mezi nejžádanější a sezonu pak dohrál v Chicagu. Po základní části možná litovali, v 19 zápasech přidal jen 3 nahrávky a v play off to taky nebyl chlapík, který by se přetrhl ve sbírání bodů. Jenže si porozuměl s mladíkem Teräväinenem a ve finále jejich spojení skvěle fungovalo. Vermette tam hned dvakrát zaznamenal vítěznou trefu.

  • 3. Zdravotní fond

    Tady jde sice Sebrook k zemi, brzy se ale zase zvedl. V Chicagu to umí.Foto ČTK

    Ano, Chicago hrálo bez Michala Rozsívala, ale zdraví jejich klíčových hráčů je takřka play off odolné. Sharp, Kane, Hossa, Seabrook, Toews, Hjalmarsson - hrají pořád dál. Třeba takový kapitán Chicaga v nočním duelu vyfasoval ránu bruslí do tváře. Nic. Před dvěma lety mu ve finále při jednom z hitů Johhny Boychuk z Bostonu málem urazil hlavu. Nic. I díky kompaktnosti a soudružnosti téhle party jsou Blackhawks stále vítězní.

  • 4. Obrana

    Nenápadný Hjalmarsson už slaví třetí Stanley Cup.Foto ČTK/AP

    Chicago bude mít brzy potíže s platovým stropem, ale tady je možné řešení. Proč neprodat pár beků, klub viditelně zvládne hrát na čtyři... Je neskutečné, jak se defenzivní řady na polovinu vyřazovací části popasovaly s absencí Michala Rozsívala, rozdělily si síly a pak pokryly útok Anaheimu i Chicaga. Duncan Keith hrál jako nadčlověk, Brent Seabrook byl nejlépe střílejícím bekem play off a Niklas Hjalmarsson byl ten tichý vzadu, bez kterého by se ale Blackhawks neobešli.

  • 5. Eliminace Stamkose

    Stop! V šestém zápase jel Stamkos sám na Crawforda a neuspěl.Foto ČTK/AP

    Je samozřejmě dobrá otázka, zda-li se Steven Stamkos neeliminoval sám, ale i tak jde o fantastický počin. Pokrýt druhého nejlepšího střelce základní části tak kvalitně, že za celé finále zaznamená za Tampu jen jednu nahrávku, to si žádá pořádnou pochvalu. "Musím být lepší," vykládal takřka po každém zápase. Snaha se mu nedala upřít ani v jednom, nula na jeho gólovém účtu během celého finále ale Chicagu hodně pomohla k celkovému triumfu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud