Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tenistku Kvitovou ničí nevyzpytatelná mononukleóza: Strach o kariéru!

Autor: as, top

Zákeřná mrcha, která vystrašila už nejednoho tenistu. Některým dokonce ukončila kariéru! To je mononukleóza, nemoc, s níž se musí poprat Petra Kvitová (25)!

Nechutenství, únava, bolesti svalů. S tímhle vším česká tenistka bojovala na jaře, kdy dokonce na šest týdnů přerušila sezonu. Všechno jsou to také příznaky mononukleózy. Přesto ji lékaři diagnostikovali až před pár týdny po nekonečných pěti měsících!

„V současné době dochází k doléčování. Ještě nemá povolenou absolutní zátěž, ale zatížená může být,“ řekl pro iSport.cz trošku mnohoznačně docent Pavel Kolář, v jehož centru k odhalení choroby, která postihuje hlavně játra a slezinu, došlo.

Velký pozor!

Kvitová okamžitě vysadila v tréninku, na turnaje do zámoří však odletěla. „Pořád mám zbytky nemoci v těle. Ale můžu hrát. Nicméně musím si dávat velký pozor,“ prohlásila na tiskovce v Torontu, kde ji dnes čeká první zápas.

Slova jako »velký pozor« jsou určitě na místě! Přechodit mononukleózu není žádný špás! „Při extrémních výkonech nelze zdravotní komplikace do budoucna zcela vyloučit. Lze je ale dopředu velmi těžko předpovídat,“ varuje MUDr. David Jilich z infekční kliniky Nemocnice na Bulovce.

Švéd skončil

O tom, jak dokáže být tahle choroba záludná, ví své Petřin expřítel Radek Štěpánek, jemuž mononukleóza v roce 2010 způsobila náběh na únavový syndrom, skoro půl roku nehrál, z toho dva měsíce nemohl vůbec fungovat! „Když byla ta nemoc akutní, udělal jsem něco trochu namáhavého a musel jsem třeba dvě a půl hodiny spát. Nemohl jsem ani přemýšlet, na něco se soustředit, jak jsem byl unavený,“ vykládal »Štěpec« později.

Odstrašujícím příkladem jsou pak chorvatský tenista Mario Ančič a Švéd Robin Söderling, někdejší čtvrtý hráč světa. S nemocí se prali dlouhé měsíce, pořád věřili, že se na kurty vrátí. Nestalo se a ukončili kariéru.

Doufejme, že Petru nic takového nečeká!

Kvitová: Byla jsem vystrašená

Když se před dvěma týdny česká hvězda Petra Kvitová dozvěděla, že má v těle mononukleózu, polil ji studený pot.

Jaká byla vaše první reakce?

„Byla jsem vystrašená. Nevěděla jsem, jestli budu moci hrát turnaje v Americe, jestli si vůbec ještě letos zahraji... Pak mi ale došlo, že je to i pozitivní zpráva. Konečně už vím, proč jsem tak unavená.“

Jak se na bacila v těle vůbec přišlo?

„V Eastbourne jsem musela vzdát kvůli bolestem v krku, které se mi po Wimbledonu na dovolené v Monaku vrátily. Chtěla jsem se potíží konečně zbavit a tak jsem dostala antibiotika. Jenže nezabrala, ukázalo se, že mám slabou imunitu. Poodstoupila jsem proto další testy a ty odhalily mononukleózu.“

A rozhodla jste se jít s pravdou ven.

„Nebylo by fér rozhlašovat, jak jsem tvrdě trénovala a že chci vyhrát turnaj. A pak třeba vyjdu na kurt a bude to bída. Necítila bych se dobře, že lžu. Hodně hráčů tuhle nemoc mělo a je pro mne dobře o ní mluvit.“

Tenistka Petra Kvitová prožívá nejhorší grandslamovou sezonu za posledních šest let.
Tenistka Petra Kvitová prožívá nejhorší grandslamovou sezonu za posledních šest let.