Pavel Novotný
11. srpna 2015 • 11:45

Nemoc Kvitové: Trápila i Federera, Söderlingovi zničila kariéru

Vstoupit do diskuse
0
  • S následky mononukleózy bojovala v minulosti i řada dalších tenistů a tenistekS následky mononukleózy bojovala v minulosti i řada dalších tenistů a tenistekFOTO: sport

    Vyčerpaná, unavená, bez energie. Přesně tak se cítila na konci února česká jednička Petra Kvitová. Na vině však nebyla přetrénovanost, jak se dvojnásobná wimbledonská šampionka domnívala, ale mononukleóza. Rodačka z Bílovce však zdaleka není jediným sportovcem, který se zákeřnou nemocí bojoval či bojuje. Infekční nemoc zasáhla do života mnoha dalších a některým dokonce i zcela ukončila jejich kariéru. 

  • RADEK ŠTĚPÁNEK

    V březnu roku 2010 se se stejnou nemocí, se kterou momentálně bojuje Petra Kvitová, pral i Radek Štěpánek. "Byl jsem neustále unavený, tělo stávkovalo. Musel jsem hodně spát, dávat si pozor na každé ofouknutí. Měl jsem nulovou imunitu. Když už jsem se z toho dostal, mohl jsem začít trénovat jen velmi pozvolna, bylo to složité," říkal o boji s mononukleózou český tenista.

    Radek Štěpánek na turnaji v Bogotě Radek Štěpánek na turnaji v BogotěFoto EPA

  • ROGER FEDERER

    Ani možná nejlepšímu tenistovi světové historie se nemoc nevyhnula. Roger Federer bojoval s následky mononukleózy v roce 2008 a na jeho hře se to projevilo. "Bylo to pro mě opravdu těžký. V zápasech jsem se cítil pomalý, nejistý. Šel jsem do nemocnice a tam mi řekli, že jsem prodělal mononukleózu," vzpomíná na nelehké období sedmnáctinásobný grandslamový vítěz.

    Zklamaný Roger Federer při finále Wimbledonu s Novakem DjokovičemFoto Reuters

  • NICOLE VAIDIŠOVÁ

    Před osmi lety, tedy ještě předtím, než na čtyři roky přerušila svoji kariéru, bojovala s lehčí formou mononukleózy i Nicole Vaidišová. "Cítila jsem se slabá, myslela jsem si, že jsem nachlazená," říkala bývalá světová sedmička. Rodačka z Norimberku musela kvůli nemoci na dva měsíce přerušit kariéru.

    Bývalá sedmá hráčka světového žebříčku porazila v Mexiku ve třetím kole kvalifikace Arinu RodionovovouFoto Profimedia.cz

  • ROBIN SÖDERLING

    Nejsmutnější  příběh ze všech. Švédský tenista Robin Söderling byl právem považován za nástupce Matse Wilandera či Stefana Edberga. Do letošního roku byl také jediným tenistou, který dokázal na French Open porazit nezastavitelného Rafaela Nadala. Na žebříčku mu patřila čtvrtá příčka, před sebou měl řadu let na vrcholu. Zrádná nemoc ho však zasáhla v roce 2011, od té doby s ní bojuje. Zpráv z jeho okolí je minimálně a jen těžko lze předpokládat, že se dnes třicetiletý tenista do tenisového kolotoče ještě vrátí.

    Robin Söderling stále bojuje se zákeřnou nemocíFoto Profimedia.cz

  • JARMILA GAJDOŠOVÁ

    Hodně tvrdě zasáhla mononukleóza i do života slovenské tenistky reprezentující Austrálii Jarmily Gajdošové. Bratislavská rodačka bojovala s nemocí dlouhých sedm měsíců, než se byla schopná vrátit na kurt. "Zemřela mi máma, rozvedla jsem se a stres je často  původem této nemoci. Snažila jsem se z toho dostat pomocí tenisu, ale tělo mi řeklo ne. Bylo to hrozně těžké období," vzpomíná tenistka.

    Jarmila Gajdošová v utkání Fed Cupu proti Petře KvitovéFoto Jaroslav Legner Sport

  • ANDY RODDICK

    Trápila ho kondice, na kurtu působil vyčerpaně a unaveně. Za problémy nestála nedostatečná fyzická příprava, ale lehčí forma mononukleózy.  "Nevěděl jsem, v čem je problém, trápil jsem se. Naštěstí to byla jen mírná forma nemoci, nevěděl jsem o ní, myslel jsem, že je problém někde jinde," vrací se k nepříjemnému období z roku 2010 americký tenista, který před časem ukončil aktivní kariéru.

    RoddickFoto Michal Beránek (Sport)

  • SAMANTHA STOSUROVÁ

    I další australská tenistka se prala s následky virové nemoci. Samantha Stosurová však svůj boj s mononukleózou zvládla i díky její lehčí formě na jedničku, na kurty se vrátila v plné formě a bez delší zdravotní pauzy.

    Samantha StosurováFoto Reuters

  • VASEK POSPISIL

    Syn českých rodičů, který nemá problém si s vámi popovídat v češtině. Vasek Pospisil sice reprezentuje Kanadu, ale na vlast svých rodičů nezapomíná. A tak o svém boji s mononukleózou klidně mluví v rodném jazyce svých rodičů. "Bylo to složité, měl jsem přísnou dietu, chvíli mi trvalo, než jsem to všechno zvládnul, ale povedlo se to," říká pětačtyřicátý hráč světa.

    Vasek PospisilFoto Reuters

  • HEATHER WATSON

    Třiadvacetiletá britská naděje Heather Watson také dobře ví, jaké je to bojovat se zákeřnou infekční nemocí. S jejími následky se prala a do jisté míry pere od roku 2013 dodnes. "Mám lepší a horší dny, je těžké se k něčemu přinutit. Ale není to lenost, spíše letargie. Střídá se to. Pro tento typ neexistuje žádná konkrétní léčba. Jediné, co pomáhá, je odpočinek," říká 66. hráčka planety, která už byla mezi nejlepšími čtyřiceti.

    Heather WatsonFoto Reuters

  • MARIO ANČIČ

    Výrazným způsobem promluvila mononukleóza i do kariéry dnes již bývalého chorvatského tenisty Maria Ančiče. Bývalý sedmý hráč světa musel vynechat řadu měsíců, než se mohl vrátit zpět na kurty. A ani pak to nebylo ono. Zdravotní trable ho nakonec přemohly a Ančič musel kvůli mononukleóze ukončit kariéru.

    Mario AnčičFoto profimedia.cz

  • DANIEL BRANDS

    Totální vyčerpání a odchozené zápasy... Tak vypadala situace německého tenisty Daniela Brandse v první polovině minulého roku. Mononukleóza vzala dnes osmadvacetiletému tenistovi řadu měsíců bez tenisu, ale především prudký žebříčkový propad. Bývalý 51. hráč světa se v současné době potácí ve třetí stovce a pokouší se o návrat.

    Daniel BrandsFoto profimedia.cz

    S následky mononukleózy se prali v minulosti i Dušla Lojda, Bohdan Ulihrach, John Inser, běloruská biatlonistka Darja Domračeovová či šestinásobný mistr světa v biatlonu Martin Fourcade.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud