Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Rituál olympijského plavce. Má zvláštní důvod, proč ukazuje vztyčený prst

Autor: pta

O kanadském plavci Santo Condorellim se bude letos hodně mluvit. A to nejen kvůli tomu, že se chystá na olympiádu v Riu de Janeiru jako jeden z favoritů stovky volným způsobem. Velkou pozornost budí i jeho netradiční předstartovní rituál. Se svým otcem si vyměňuje vulgární gesto - vztyčený prostředník.

Pokud neznáte souvislosti Condorelliho rituálu, můžete snadno dojít k přesvědčení, že je to až příliš arogantní sportovec. Jenže všechno je trochu jinak…

Když závodil mezi juniory, trpěl kvůli svému vzrůstu -výškou totiž za soupeři zaostával. Jeho otec mu pomohl najít pomůcku, jak se s handicapem vyrovnat. „Řekl jsem mu dost. Když se postavíš na blok, přestaň myslet na cokoliv jiného a plav jako by blízko tebe nebyl nikdo jiný,“ prozradil Joseph Condorelli.

„A jak to mám asi udělat?“ zajímalo jeho potomka. „Řekni si, že na to ser*š,“ odvětil Condorelliho otec. Proto se před startem na sebe podívali a ukázali si vztyčený prostředníček. „Začal najednou vyhrávat jeden závod za druhým a tak jsme u toho zůstali,“ vysvětlil Condorelli starší, jehož syn sice povyrostl na 188 centrimetrů, ale svůj zavedený zvyk ani tak neopustil.

Vulgární gesto přineslo řadu nedorozumění. Condorelli musel napsat omluvný dopis po americkém juniorském šampionátu 2012, když prostředníček ukázal přímo do televizní kamery. „Jeden z trenérů si myslel, že to bylo namířené vůči jeho svěřenci,“ popsal kanadský reprezentant, který na loňském MS skončil čtvrtý.

Condorelli dopředu slíbil, že pokud by v Riu dosáhl na olympijskou medaili, dá si tentokrát pozor a slavit provokativním gestem. „Řekl jsem mu, že musí být opatrný. V televizi se bude dívat až moc lidí,“ řekl pobaveně otec plavecké naděje. 

Kanadský plavec Santo Condorelli se stříbrnou medailí z Panamerických herFoto Profimedia.cz