Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kouč Růžička truchlí nad smrtí manželky (†53): Dva roky temna!

Autor: mik

Je trojnásobným mistrem světa, vyhrál olympiádu. Milovanou Slavii dvakrát dovedl až na vrchol. Jenže poslední dva roky Vladimíru Růžičkovi (52) najednou tolik radosti nepřinášejí. Naopak. Jsou pro něj nejtěžší v životě. Blesk přibližuje tři události, které jej zasáhly nejvíce.

Z hrdiny padouchem

Na reprezentační střídačce se dá končit různě, ale aby to bylo na základě úplatkářské kauzy, to zní jako největší noční můra. V případě Růžičky to bylo něco nepředstavitelného! O odchodu uznávaného kouče, který převzal od Miroslava Palaščáka částku půl milionu korun, bylo »rozhodnuto« prakticky ještě předtím, než vůbec světový šampionát v Praze (Češi skončili čtvrtí) začal. „Mrzí mě, že aféra hodila velice špatné světlo na mě i mé blízké,“ štvalo ho. Policie nakonec letos v lednu přehodnotila Růžičkův případ z braní úplatků na zpronevěru. V případě soudu a prohry mu hrozí trest od jednoho do pěti let za mřížemi.

Konec velké lásky

Ve Slavii působil přes dvacet let. Byl jejím hráčem, kapitánem, trenérem, generálním manažerem i spolumajitelem. V roli trenéra vyhrál dvakrát mistrovský titul (2003, 2008) a dokonce opakovaně odmítl lukrativní nabídky ovládnout některou ze střídaček v KHL. »Nesmrtelná« láska R+S však začala vyprchávat s příchodem nového majitele Richarda Benýška, se kterým se u sešívaných pomalu měnily pořádky… Tak, až pohár přetekl. „Víc to nešlo. Něco končí a něco začíná,“ prohlásil »Růža«, když 16. března 2014 odkoučoval svůj poslední mač. Následoval přesun k reprezentaci a poté do Chomutova. A »jeho« Slavia? „Nebudu ji ani nijak sledovat, nemám už v Edenu svůj kamrlík a ani mít nechci,“ uzavřel dlouholetý příběh.

Nejtěžší ztráta života

Nejtvrdší ránu, se kterou se žádná sportovní lapálie nedá vůbec srovnávat, však české hokejové legendě uštědřil osud nyní. V sobotu zemřela po těžké nemoci Vladimírova milovaná manželka Eva (†53), se kterou společně kráčel po životní cestě dlouhých 33 let. Společně vychovali děti Vladimíra (27) a Evu (33). Růžičkova největší opora tragicky podlehla agresivnímu typu rakoviny jen půl roku poté, co se prvně stala babičkou. „Bez Evy bych nikdy nebyl tam, kde jsem. Vždycky se starala o zázemí a o děti,“ věděl její manžel, jak Evin klid vždy vyvážil jeho bouřlivou povahu. Nyní se již bohužel bude muset s hokejovými i životními osudy rvát bez ní.

Šťastné chvilky zamilované dvojice: Vladimír Růžička s manželkou Evou
Šťastné chvilky zamilované dvojice: Vladimír Růžička s manželkou Evou