Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pistorius musel u soudu chodit bez protéz! Potil se a plakal u toho

Autor: ps

Poslední den líčení u soudu, který zkoumá, jak beznohý atlet Oscar Pistorius (29) zabil svoji přítelkyni Reevu Steenkamp, šel do extrému! Obviněný Jihoafričan se musel postavit na své amputované nohy, aby ukázal, jak moc je schopen po pahýlech chodit. Potil se u toho a plakal.

Tenhle den u pretorijského soudu patřil k těm nejemotivnějším, které byly během tříletého procesu s Oscarem Pistoriusem k vidění. Za zabití své přítelkyně čelí minimálně 15 letům vězení, a aby nemusel za mřížemi strávit celý život, bojuje za své »očištění«.

Hendikepovaný atlet se u soudu postavil na pahýly, mumlal u toho a trpěl v bolestech. Začalo to tím, že přešel na jednu stranu soudní síně s protézami, na druhé si je sundal a kráčel zpět. Postavil se před soudkyni, ale nohy měl tak citlivé, že si vysílením kleknul. Oči měl červené, zalité slzami.

Všechno v přímém přenosu vysílala televize. V jeden okamžik dokonce kameraman bezmocnému a vyčerpanému Pistoriusovi pomohl se zvednout. „Reevu jsem nezabil úmyslně,“ brání se Oscar už dlouhé tři roky.

Pistorius se musel postavit na pahýly.
Pistorius se musel postavit na pahýly.

Chůze po amputovaných nohou ovšem nebyl jediným extrémem. Když se Pistorius přesouval Reevy otec mu musel udělat v uličce místo. Napěchovaná soudní síň ztichla. Zničený táta se na Pistoriuse podíval jen vteřinku, atlet to ale neopětoval. Sklopil hlavu, oči zabořil do země a zaujal vyhýbavý postoj. Proces se po znázornění chůze znovu opakoval.

Žalobce se atleta proč je tak lítostivý, když nedokáže konsistentně a jednoduše vysvětlit, co se v osudnou noc stalo. „Lítost bez věrohodného vysvětlení je nemožná! Kvůli čemu máte výčitky?“ dusil Pistoriuse. Ten byl na dně, nedokázal odpovídat. Slovo si za něho bral jeho advokát.

Podle jihoafrického práva je minimálním trestem za vraždu 15 let a nelze ho odpykat v domácím vězení. V odůvodněných případech však může soud rozhodnout i o nižším trestu.

Pistorius bez nohou u soudu
Video se připravuje ...