Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kuriózní konec v Davis Cupu! Kanaďan trefil sudího do oka, vyloučení obrečel

Autor: Pavel Novotný

Dal by všechno za to, aby mohl ten moment vrátit. Sedmnáctiletý kanadský mladíček Denis Shapovalov si bude daviscupový duel 1. kola s Velkou Británií pamatovat do konce života. A ne proto, že bojoval za stavu 2:2 o rozhodující třetí bod. O okamžik, na který nikdy nezapomene, se postaral sám, když z frustrace napálil neúmyslně míček plnou silou přímo do hlavy hlavního rozhodčího Arnaude Gabase. Následovat nemohlo nic jiného než okamžitá diskvalifikace a postup Velké Británie.

Byla to pro něj těžká zkouška. Kanadský tenista patří věkem ještě mezi juniory, přesto byl nucen nastoupit před vlastními fanoušky za stavu 2:2 k rozhodující bitvě s Britem Kylem Admundem. O tom, kdo byl favoritem utkání, bylo dávno dopředu jasno. Edmundovi patří 53. příčka na světě, Shapovalov je téměř o dvě stě míst za ním.

Na okruhu ATP odehrál rodák z Tel Avivu pouhých šest utkání a proti daviscupovému vítězi z roku 2015 neměl co ztratit. Podle toho se i zápas vyvíjel. Britský favorit potvrzoval, že nehodlá o postupujícím do druhého kola diskutovat. První dva sety vyhrál 6:3, 6:4, ve třetím byl stav 1:1, když přišel rozhodující moment utkání, o kterém se bude dlouho mluvit.

Poté, co bekhendový úder Kanaďana zamířil do autu a domácí tenista tím přišel o svůj servis, napálil naštvaný mladíček plnou sílou míč směrem do hlediště. Ten si k jeho smůle našel cestu přímo do hlavy umpirového sudího. Otřesený rozhodčí se dlouho z těžkého úderu vzpamatovával. Následovat nemohlo nic jiného než okamžitá diskvalifikace a tím pádem třetí a rozhodující bod pro Velkou Británii.

VIDEO: O tomto momentu se bude ještě dlouho mluvit

"Je to hrozné, strašně moc se stydím. Je mi tak trapně. Svůj tým jsem potopil," smutnil nadějný tenista, který se sudímu se slzami v očích okamžitě po smolném úderu omlouval. Slzy levoruký tenista nedokázal zadržet ani po zápase.  Hlavní rozhodčí zamířil po tvrdém direktu do nemocnice.

Pochopení pro kanadského mladíčka však měl i nehrající kapitán britského daviscupového týmu  Leon Smith. "Je mi toho mladíka líto. Má talent a na dnešek jen tak nezapomene."

"Musí se z toho poučit a dát si pozor, aby se mu to už nestalo. Je třeba si hlídat emoce, je to klíčová věc v kariéře každého hráče," doplnil ho domácí kapitán  Martin Laurendeau.

Kanaďané, kteří bojovali o postup v sestavě Vaskem Pospisilem, Danielem Nestorem a Denisem Shapovalovem, si tak podobně jako český tým zahrají baráž o udržení ve Světové skupině, Britové si postup vybojovali i bez světové jedničky Andy Murrayho . O body se zasloužili Daniel Evans, Kyle Edmund a ve čtyřhře pár Dominic Inglot a Jamie Murray.

1. kolo Světové skupiny tenisového Davisova poháru

Tokio: Japonsko - Francie 1:4
Nišioka - Mahut 1:6, 1:1 skreč Nišioka, Učijama - Herbert 6:4, 6:4.

Frankfurt n. M.: Německo - Belgie 1:4
A. Zverev - Darcis 6:2, 4:6, 4:6, 6:7 (8:10), M. Zverev - Bemelmans 5:7, 1:6.

Niš: Srbsko - Rusko 4:1
Lajovič - Kravčuk 6:3, 4:6, 6:3, Zimonjič - Medveděv bez boje, vítězství Medveděv.

Osijek: Chorvatsko - Španělsko 2:3
Škugor - Bautista 1:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:7 (6:8), Mektič - Carreňo 6:7 (4:7), 1:6, 4:6.

Birmingham: USA - Švýcarsko 5:0
Querrey - Bossel 6:3, 7:5, Johnson - Bellier 6:4, 6:3.

Ottawa: Kanada - Velká Británie 2:3
Pospisil - Evans 7:6 (7:3), 6:4, 3:6, 7:6 (7:5), Shapovalov - Edmund 3:6, 4:6, 1:2 diskvalifikace Shapovalova.

Buenos Aires: Argentina - Itálie 2:2 po třetí dvouhře

Denis Shapovalov nemůže uvěřit tomu, co udělal
Denis Shapovalov nemůže uvěřit tomu, co udělal