Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Hubnou do letadla! Šonkovi zakazují sladké, musí shodit ještě dvě kila

Autor: pv

Jsou hladoví po úspěchu a zároveň kvůli němu musí doopravdy hladovět. Čeští akrobatičtí piloti Martin Šonka a Petr Kopfstein chtějí v letošní sezoně šampionátu Red Bull Air Race navázat na skvělé úspěchy z minulé sezony. V závodech, kde často rozhodují o vítězství tisíciny sekundy, musejí vymýšlet, jak porazit konkurenci. Jednou z variant je právě i hubnutí.

Už za pár dní startuje v Abú Zabí nový ročník leteckého šampionát Red Bull Air Race, ve kterém soutěží ti nejlepší akrobatičtí piloti planety. Loni se blýskl celkovým druhým místem český závodník Martin Šonka. Titul mu proklouzl mezi prsty o pouhé čtyři body a z vítězství se nakonec radoval Japonec Muroya.

„Byla to nejlepší sezona v mé kariéře Red Bull Air Race. Spoustu pozitivního i negativního. Do posledního letu sezony jsme bojovali o titul. Ten poslední závod měl skvělý scénář, ale neměl pro nás tu zlatou tečku,“ povzdechl si Šonka, který má za cíl letos šampionát ovládnout.

Martin Šonka byl po výhře v Portu hodně spokojený
Martin Šonka byl po výhře v Portu hodně spokojený

Musí kvůli tomu ale hodně shodit nejen on, ale i jeho letadlo. „Jsem jeden z nejtěžších a nejvyšších pilotů v celém startovním poli, což je nevýhoda. Snažím se tak uspořit každý gram, abych byl rychlejší. Každé kilo navíc je obrovský problém. Dokonce jsme kvůli tomu přelakovali letadlo, protože původní lak byl zbytečně silný a tedy těžký,“ prozradil Šonka a odhalil i svou váhu.

„Dříve jsem měl kolem 92 kilogramů. Během sezony mám o deset míň. Teď mám ale o dvě kila víc, tak to musím shodit ještě před startem prvního závodu,“ upozornil český letec, jemuž členové týmu zakazují po obědě například i moučník, aby nepřibral.

Každý gram na váze si hlídá i jeho krajan a soupeř Petr Kopfstein. „Mám kolem 80 kilogramů a musím si to hlídat, abych nepřibral a neměl hendikep oproti ostatním závodníkům,“ řekl Kopfstein, jenž má cíl vylepšit celkové 5. místo z minulé sezony. „Chci pravidelně útočit na stupně vítězů,“ přeje si pilot týmu Spielberg.