Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smrt kapitána Fiorentiny (†31). Truchlí Buffon i Ujfaluši, našli ho spoluhráči

Autor: jon, iSport.cz, ČTK

Italský fotbal zasáhla ohromná tragédie. Kapitán Fiorentiny Davide Astori (†31) zemřel ve spánku před zápasem v Udine. V hotelovém pokoji ho našli spoluhráči, následně bylo zrušeno celé nedělní plánované kolo Serie A. Nečekané úmrtí mladého sportovce rezonuje po celém světě. Kondolují fotbalové kluby i nejrůznější osobnosti včetně kapitána Juventusu Gianluigi Buffona či bývalého stopera české reprezentace Tomáše Ujfalušiho.

Astoriho našli mrtvého jeho spoluhráči. Ti byli překvapeni, že jejich kapitán nedorazil na týmovou snídani a nereaguje na hotelový telefon ani na klepání na dveře. Podle italských médií ještě před tím, než hotelový personál přinesl klíč od pokoje, vyrazili dveře.

"Davide nedorazil na snídani, kam obvykle chodil jako první. Takže jsme ho šli zkontrolovat. Davide spal v místnosti sám. Poslední, kdo ho viděl, byl (brankář) Marco Sportiello. Někteří hráči spí v jednolůžkových pokojích, někteří po dvou," uvedl mluvčí Fiorentiny Arturo Mastronardi.

Příčinou smrti je s největší pravděpodobností infarkt. "V tuto chvíli pracujeme s tím, že hráč zemřel přirozenou smrtí bez cizího zavinění na zástavu srdce. Je zvláštní, že se taková věc stala profesionálovi, který je tak pečlivě sledován a nevykazoval žádné varovné signály," uvedl prokurátor Udine Antonio De Nicolo. Nic už ale nezmění fakt, že došlo k ohromné, bolavé tragédii, kdy zcela nečekaně přišel o život mladý člověk.

Na fotbal nemají v Itálii momentálně ani pomyšlení. Zápas Fiorentiny s Udine, který byl v plánu v neděli od 15.00, byl okamžitě odložený. Následně na žádost klubů došlo ke zrušení všech nedělních zápasů Serie A.

Astori se před dvěma lety stal otcem dcery Vittorie. "Skvělý hráč, ale ještě více skvělý člověk. Kolik bitev jsme spolu odehráli v Cagliari a pak jsme se znovu sešli v Římě. Stále nemůžu uvěřit," napsal na sociální síti bývalý Astoriho spoluhráč, belgický reprezentant Radja Nainggolan.

"Dnes ráno přišla hrozná zpráva. Budu si tě navždy pamatovat, odpočívej v pokoji, Davide, kapitáne," uvedl na Twitteru bývalý český reprezentant Tomáš Ujfaluši , který ve Fiorentině rovněž dělal v minulosti kapitána.

"Vím, jaké utrpení prožíváte, zažil jsem bohužel to samé s Antoniem Puertou," připomněl španělský sportovní ředitel AS Řím Monchi deset a půl roku starou smrt fotbalisty Sevilly přímo při utkání.

K soustrastným větám se přidal i kapitán Juventusu Gianluigi Buffon a desítky dalších fotbalových osobností, kondolují i jednotlivé kluby.

"Muž, co miloval fotbal a vyrostl s námi jako fotbalista. AC Milán je šokovaný z úmrtí Davide Astoriho. V ohromném smutku vyjadřujeme nejhlubší soustrast s jeho rodinou, nejbližšími přáteli a ACF Fiorentinou," napsal v prohlášení AC Milán, kde italský stoper působil v mládežnických kategoriích.

Davide Astori zemřel ve 31 letech ve spánku
Davide Astori zemřel ve 31 letech ve spánku