4. března 2018 • 12:20

Tragédie v Itálii: Kapitán Fiorentiny Astori (†31) zemřel ve spánku

Autor: pav, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tragická zpráva zasáhla fotbalový svět v sobotu dopoledne. Kapitán italské Fiorentiny Davide Astori byl nalezen mrtev v hotelovém pokoji v Udine, kde měl jeho tým dnes od 15 hodin odehrát ligový zápas. Všechna nedělní utkání Serie A byla nakonec na žádost většiny klubů odložena.



Jak informují média, jednatřicetiletý stoper odešel ve spánku. Klub z Florencie smutnou zprávu potvrdil s tím, že na vině má být náhlé onemocnění. Příčinou úmrtí měl být s největší pravděpodobností infarkt.

Zápas Udine a Fiorentiny byl odložen, později vedení Serie A na žádost většiny klubů zrušilo i všechny ostatní plánované nedělní zápasy.

Podle italských médií našli Astoriho mrtvého jeho spoluhráči. Ti byli překvapeni, že kapitán nedorazil na týmovou snídani a nereaguje na hotelový telefon ani na klepání na dveře. Ještě před tím, než hotelový personál přinesl klíč od pokoje, vyrazili dveře.

Davide Astori zemřel ve 31 letech ve spánkuFoto Reuters

"Davide nedorazil na snídani, kam obvykle chodil jako první. Takže jsme ho šli zkontrolovat. Davide spal v místnosti sám. Poslední, kdo ho viděl, byl (brankář) Marco Sportiello. Někteří hráči spí v jednolůžkových pokojích, někteří po dvou," uvedl mluvčí Fiorentiny Arturo Mastronardi. 

Příčinou smrti byl pravděpodobně infarkt. "V tuto chvíli pracujeme s tím, že hráč zemřel přirozenou smrtí bez cizího zavinění na zástavu srdce. Je zvláštní, že se taková věc stala profesionálovi, který je tak pečlivě sledován a nevykazoval žádné varovné signály," uvedl prokurátor Udine Antonio De Nicolo.

Davide Astori, čtrnáctinásobný italský reprezentant, byl dlouholetým hráčem Cagliari, působil i v AC Milán či AS Řím. Do Fiorentiny přišel v sezoně 2015/16, brzy se stal jejím kapitánem. Vysoký stoper se teprve před dvěma týdny stal otcem malé dcerky.

"Dnes ráno přišla hrozná zpráva. Budu si tě pamatovat navždy. Odpočívej v pokoji, Davide, kapitáne," kondoloval na Twitteru Tomáš Ujfaluši, který sám ve Florencii nosil kapitánskou pásku.

 "Vím, jaké cítíte utrpení, protože jsem to samé zažil osobně s Antoniem Puertou," napsal na Twitter Monchi, sportovní ředitel AS Řím, Astoriho bývalého celku. Připomněl tak i jedenáct let starou tragédii španělského beka Sevilly, který zemřel náhle přímo při ligovém zápase.

"Přeji mnoho sil jeho rodině a nejbližším, Fiorentině a celému italskému fotbalu. Odpočívej v pokoji, Davide," dodal španělský funkcionář.

"Skvělý hráč, ale ještě více skvělý člověk. Kolik bitev jsme spolu odehráli v Cagliari a pak jsme se znovu sešli v Římě. Stále nemůžu uvěřit," napsal na sociální síti bývalý Astoriho spoluhráč, belgický reprezentant Radja Nainggolan.

Davide Astori zemřel ve 31 letech ve spánkuFoto Reuters

Hráči v Itálii pravidelně podstupují kontroly, které jsou dokonce přísnější než ve většině jiných zemí. "Máme velmi přísná pravidla a testy, než dotyčný dostane povolení věnovat se sportu na profesionální úrovni. Prevenci náhlé smrti se v Itálii věnuje velká pozornost, je to oblast, kterou studujeme více než kterákoliv jiná země," uvedl hlavní lékař Neapole Alfonso De Nicola.

"Zákon stanoví, že každý hráč musí podstoupit různé testy, včetně EKG a zátěžového testu. EKG se podle pravidel provádí každé dva roky, ale většina klubů to pro jistotu dělá jednou ročně. Bohužel se tyhle tragédie i tak mohou stát, takže ještě musíme posílit výzkum," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud