Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hodnocení komentátorů a expertů ČT po šampionátu: Kdo se (ne)dal poslouchat?

Autor: zal

Měsíc jsme slýchali jejich komentáře a postřehy. A opět často od fanoušků zaznívalo: „Vypínám zvuk, přepínám.“ Jak zvládli světový šampionát komentátoři a experti České televize? Z koho bolela hlava a kdo diváky bavil?

Při neúčasti Jarolímova nároďáku v Rusku byli oni těmi, jejichž výkony český fanoušek vnímal ze všeho nejvíc. Šedesát zápasů, celkem 223 hodin vysílání. To je dost velká porce fotbalu na to, aby vám někdo začal lézt na nervy...

V sekci komentátorů není nic nového. Jaromír Bosák je stále o světelné roky před svými kolegy. Uhlazený projev, emoce, minimum omylů, schopnost vyslovit názor i udělat vkusný vtip – to je výčet vlastností, které z něj dělají neotřesitelnou jedničku.

Dál už to tak slavné není. Jiří Štěpán fanoušky hodně rozděluje, ale dá se říct, že on byl nyní dvojkou. Naopak o pozici nejkritizovanějšího komentátora není třeba diskutovat.

Vlastimil Vlášek byl v Rusku v podobné formě jako Němci. Chyby, nesmyslné úvahy, špatně vyslovovaná jména hráčů, nepovedené pokusy o zábavné hlášky. Výtek diváků na jeho adresu je jen na Twitteru víc než dost.

Volna si komentátoři během nabitého měsíce moc neužili.
Volna si komentátoři během nabitého měsíce moc neužili.

A pak tu je kategorie expertů. Dá se říct, že ČT dál čeká, až najde svého fotbalového Hostáka/Pospíšila. Nejblíže k hokejovým spolukomentátorům mají Martin Hyský a lepšící se Luděk Zelenka.

S určitými připomínkami lze ještě pochválit Ericha Brabce (měl by ubrat na kritice). Ale dál? Co »odborník«, to brepta. Bídu Karochů, Němců a Kaloudů ještě umocnily návštěvy hostů z nefotbalového světa.

Projevy zahraničních zpravodajů Jana Šmída (Francie), Miroslava Karase (Rusko) a Jiřího Hoška (ex-Anglie) – to byl balzám pro uši. Fanoušek se něco dověděl a ještě to bylo kultivovanou formou. Ne prostřednictvím slov a vět, které nedávají smysl.

K mírnému zlepšení oproti předchozímu šampionátu došlo ve studiích. Samozřejmě vždy záleží na složení hostů. Z trojice moderátorů byl nejslabší David Kozohorský tradičně bojující s tím, aby položil otázku. Matador Pavel Čapek je v této roli platnější než za mikrofonem a Petr Kubásek by se snad jen mohl přestat dokola ptát hostů na glosy.

Komentátoři

Nejlepší

Jaromír Bosák

Naprostá jistota, která nikdy nezklame. Vždy připravený, věcný, přirozený hláškař. Zaslouženě komentoval i včerejší finále.

Nejhorší

Vlastimil Vlášek

V ČT kupodivu jako fotbalová dvojka. Když komentoval, fanoušci sahali po ovladači. Byl nepřesný, komolil hráčům jména.

Experti

Nejlepší

Martin Hyský

Měl se vzdát cesty do Ruska kvůli práci u juniorky Slavie. Škoda. I z Prahy všechny předčil. Pěkným projevem i svými znalostmi.

Nejhorší

Pavel Karoch

Z Íránců udělal Íráčany, liboval si v cizích slovech použitých mimo význam. V ČT by ho – jeho slovy – měly stabilizovat a nepouštět za mikrofon.