Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z Kvitové je pracháč. Na konto jí tečou miliony! Trumfne Berdycha?

Autor: as

Její velký den je tady! Petra Kvitová (28) se ve finále Australian Open popere o třetí grandslamovou trofej v kariéře i pohádkovou odměnu 66 milionů korun. Už teď ale patří mezi nejlépe vydělávající tenistky historie!

Ne, nikdy nehrála tenis pro peníze. „Já tenhle sport prostě miluju! A ještě víc jsem si to uvědomila po tom přepadení,“ zopakovala i před sobotním melbournským bojem o titul proti Japonce Ósakaové. „Peníze jsou příjemné, ale mně jde přece o trofeje,“ svěřila se už několikrát a není důvod jí nevěřit. 

Každopádně velké prachy k tenisu patří a automaticky si nacházejí cestu i k úspěšné české hvězdě. Ta si postupem do finále letošního Australian Open vydělala 33 milionů korun, čímž se ve své kariéře dostala na kosmickou částku 656 milionů Kč!

Tím ve výdělcích předskočila Radwaňskou i Halepovou. Už pouze pět tenistek je na tom v žebříčku prize money lépe – americké sestry Williamsovy , Ruska Šarapovová , Dánka Wozniacká a Běloruska Azarenková. Všechno velké šampionky a bývalé světové jedničky. Pokud Petra dnes vyhraje, stane se i ona tenisovou královnou, na konto si připíše dalších 33 milionů a přeskočí i Azarenkovou. Bude pátou nejbohatší!

Suverénně nejvíce na odměnách pobrala legendární Serena Williamsová, která dosud jako jediná žena zlomila magickou cifru miliardy korun. Ba co víc, díky letošnímu Melbourne se přehoupla už přes dvě miliardy!

V tom se s ním může měřit pouze elitní mužský trojlístek Djokovič , Federer , Nadal , který už uhání ke třem miliardám. Devátý mezi muži je Tomáš Berdych , jenž si na turnajích vypinkal 662 »melounů«, zatím o šest víc než Petra. Ta jej tedy dnes může sesadit z českého trůnu.

Historický žebříček prize money (v milionech korun)

  1. S. Williamsová 2007
  2. V. Williamsovoá 930
  3. M. Šarapovová 873
  4. C. Wozniacká 761
  5. V. Azarenková 665
  6. P. Kvitová 656*
  7. S. Halepová 642 
  8. A. Radwaňská 627
  9. A. Kerberová 620
10. M. Hingisová 561
15. M. Navrátilová 490
23. Ka. Plíšková 345
34. L. Šafářová 286
40. J. Novotná 255
52. B. Strýcová 208

* V Melbourne ještě Kvitová může vydělat 33 milionů Kč za triumf

Nejbohatší tenisté: 

1. N. Djokovič          2885
2. R. Federer 2735
3. R. Nadal 2373
9. T. Berdych 662


Jeden zápas o 77 »míčů«!

Největší finanční terno v tenise? Vyhrát grandslam, nebo se stát světovou jedničkou. Za tyto počiny hráči inkasují od sponzorů obrovské bonusy. Petra dnes může dosáhnout na oba najednou!

Je to pevně zakotveno v kontraktech. Jsi v desítce – šikula, tu máš prachy navíc. Elitní trojka – hmm, zasloužíš si další finanční injekci. Vyšplhal ses až na samotný vrchol – tak to tě zahrneme zlaťáky! Petra moc dobře věděla, že v případě vítězného finále nad Ósakaovou právě tahle situace nastane – vyhraje grandslam a navíc bude světovou jedničkou. Jako kdyby našla svatý grál, víc toho v tenisu dosáhnout nelze!

„Ale já vždycky říkala, že pro mě není post jedničky to hlavní, nikdy jsem se za tím nehnala. V tenise se počítají trofeje, hlavně ty grandslamové. Po nich toužím!“ opakovala.

České tenistce Petře Kvitové to v šatech před turnajem v Brisbane náramně slušelo
České tenistce Petře Kvitové to v šatech před turnajem v Brisbane náramně slušelo

Marketingově ji zastupuje všemocná americká společnost IMG, přes ni má dva klíčové kontrakty s hlavními sponzory – oděvní firmou Nike a výrobcem raket Wilson. „Tyto smlouvy jsou pro Petru rozhodující, zatímco všechny ostatní jen nadstavbové,“ přiznal její český manažer Miroslav Černošek.

Bonusy jsou u těchto firem pevně nastavené a odstupňované podle úspěchů, každý hráč je má jiné. Kvitová sice není taková ikona jako Federer či Šarapovová, ale zkrátka nepřijde. Podle informací Blesku by si za dnešní triumf mohla jednorázově přijít na milion dolarů za titul a milion dolarů za skok na tenisový trůn! To je dalších 44 milionů! Navíc za vítězné finále jí na prize money přiskočí dalších 33 milionů, takže dnes vlastně hraje o 77 »melounů«. Sáhne si na svůj životní jackpot?

O jaké peníze Petra ve finále Australian Open hraje?
* Prize money 33 milionů Kč
* Bonusy za grandslamový triumf 22 milionů Kč
* Bonusy za světovou jedničku 22 milionů Kč
CELKEM 77 milionů Kč
Pozn.: Dalších 33 milionů Kč za finále už má v kapse.