25. ledna 2019 • 05:00

Kvitová ničí soupeřky a slyší od nich chválu: Jsi úžasná! Proč ji mají rády?

Autor: jj, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest zápasů, šest výprasků pro soupeřky. Železnou rukou zatím vládne na Australian Open Petra Kvitová každé protivnici, která se jí postavila. Pocítila to v semifinále americká naděje Danielle Collinsová. Přesto se poražené tenisky neubránily u sítě úsměvu a svůj úděl přijaly takřka bez výhrad. Tak výjimečná je totiž pozice české finalistky prvního grandslamu sezony. Pokud by se konala v šatně soutěž v popularitě, ani v ní by na Kvitovou nikdo neměl. „Skvělá hráčka a ještě lepší člověk,“ říkají o ní tenistky.



Když Collinsová hodnotila ve čtvrteční noci největší úspěch svojí kariéry, nezapomněla na obdivnou zmínku o Kvitové. „Naučila jsem se, že zkušenost hraje v tenise velkou roli a Petra je neskutečná šampionka. Dá se od ní hodně vzít. Šla na kurt a hrála tenis beze strachu. Zaslouží si uznání,“ sypala ze sebe obdivná slova.

Nebyla jediná. Podsaditá Australanka Ashleigh Bartyová odešla ze svého prvního čtvrtfinále grandslamu také na štítě české soupeřky. Před domácím publikem úpěla pod palbou Kvitové, pak svou přemožitelku zahrnula komplimenty. „Je úžasný člověk. Všichni víme, co umí, jak velká šampionka je. Je skvělé, a teď budu mluvit asi za všechny holky v šatně, mít ji zase zpátky na okruhu. Bez ní to nebylo ono,“ prohlásila dvaadvacetiletá Bartyová.

Osobnost Kvitové vystupuje z tenisového prostředí stejně jako její výsledky. Sedmkrát v posledních osmi letech dostala od WTA Karen Krantzcke Sportsmanship Award, v níž se oceňuje profesionalismus, přístup a smysl pro fair play. V tom se s ní může rovnat jen stejně oblíbená hvězda minulosti – Belgičanka Kim Clijstersová.

Během zatahování střechy odpočívala Petra Kvitová na panelu za dvorcem
Během zatahování střechy odpočívala Petra Kvitová na panelu za dvorcem

„Fandím Petře! Konečně si vybojuje první místo, které si zaslouží. Za to, čím si poslední dva roky prošla, a především za to, jak úžasná a milá je,“ psala na Twitter dojatá švýcarská hráčka Timea Bacszinská, když viděla Kvitovou plakat po postupu do semifinále Australian Open. „Každý, koho v tenise znám, mi teď píše slzavé vzkazy. Petra je tak milovaná,“ líčila na sociálních sítích i mediální poradkyně české tenistky Katie Spellmanová.

Když se na jaře roku 2017 Kvitová vracela po přepadení a vážném zranění ruky při Roland Garros, plakala prý po jejím vítězství půlka dámské šatny. Velký rozdíl v sympatiích ve srovnání například s Marií Šarapovovou či Eugenií Bouchardovou, které vyhlašují, že si nechodí na tenis dělat kamarádky.

„Petra se soupeřkami zamete, pak o nich mluví tak soucitně a vřele, jako by byla jejich největším fanouškem. Proto ji máme tak rádi,“ vysvětlovala někdejší britská tenistka Naomi Cavadayová.

Že nejde pouze o klišé, dokumentuje i loňská historka z Paříže. Simona Halepová tam konečně vyhrála grandslamový titul a komu děkovala mezi prvními? Ano, Petře Kvitové. „Poslala mi několik zpráv, třeba když jsem tady prohrála loni nebo potom v Melbourne. Věřila mi. Řekla, že to určitě přijde, jenom musím pracovat dál. Jsme jako rodina,“ ocenila Rumunka velkou podporu ze strany o dva roky starší Češky, která poslala na dálku gratulaci: „Simonooo! Dokázalas to. Jsem šťastná za tebe. Užij si každý okamžik.“

Je jisté, že pokud Kvitová Halepovou vystřídá na prvním místě žebříčku, nebude se sesazená královna kabonit. Přej a bude ti přáno, to svým chováním učí Petra Kvitová tenisové kolegyně. Proto ji mají i soupeřky, jimž na kurtu připraví těžké chvíle, tak rády.

Přehled českých a čs. tenistů ve  finále dvouhry na Australian Open
1975 - Martina Navrátilová (Goolagongová 3:6, 2:6)
1976 - Renáta Tomanová (Goolagongová 2:6, 2:6)
1980 - Hana Mandlíková (Turnbullová 6:0, 7:5)
1983 - Ivan Lendl (Wilander 1:6, 4:6, 4:6)
1984 - Helena Suková (Evertová 7:6, 1:6, 3:6)
1987 - Hana Mandlíková (Navrátilová 7:5, 7:6)
1989 - Ivan Lendl (Mečíř 6:2, 6:2, 6:2)
1989 - Miloslav Mečíř (Lendl 2:6, 2:6, 2:6)
1989 - Helena Suková (Grafová 4:6, 4:6)
1990 - Ivan Lendl (Edberg 4:6, 7:6, 5:2 skreč)
1991 - Ivan Lendl (Becker 6:1, 4:6, 4:6, 4:6)
1991 - Jana Novotná (Selešová 7:5, 3:6, 1:6)
1998 - Petr Korda (Rios 6:2, 6:2, 6:2)
2019 - Petra Kvitová

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud