Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slavní sportovci pláčou pro katedrálu Notre-Dame. Kdo přislíbil pomoc?

Autor: pv

Celý svět zasáhla zpráva o hořící katedrále Notre-Dame v Paříži. Lítost a soucit s francouzským národem sdílí i slavní sportovci jako Rafael Nadal nebo útočník Neymar. Miliardy na obnovu chrámu přislíbil i majitel fotbalového klubu Stade Rennes a bývalý zaměstnavatel brankáře Petra Čecha.

Jsme s vámi. Sportovci posílají do Francie vzkazy plné emocí. „Modlitba pro Francie,“ napsal na sociální síť brazilský útočník Neymar Jr., hrající za Paris Saint-Germain. Přidal se i další známý hráč útočník Manchesteru United a loňský mistr světa ve fotbale Paul Pogba , jak plače u snímku katedrály.

„Půjdu spát v šoku ze záběrů, které vidím z Paříže. Posílám veškerou podporu všem Pařížanům a Francouzům,“ uvedl na Twitteru jedenáctinásobný vítěz French Open Rafael Nadal . Přidal se k němu i další tenista Pierre-Hugues Herbert. Po vítězství na turnaji v Monaku nad Fernandem Vardascem napsal fixou na objektiv kamery místo tradičního podpisu vzkaz Notre Dame a obrázek zlomeného srdce.

Fotbalista Pogba a jeho plačící obrázek u Notre Dame
Fotbalista Pogba a jeho plačící obrázek u Notre Dame

Kromě dojemných zpráv se už během několika hodin od neštěstí začali ozývat lidé, kteří chtějí finančně pomoci na obnovu slavné památky. Jedním z nejštědřejších dárců je miliardář François-Henri Pinault , který na obnovu katedrály přislíbil 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč).

Pinault je manželem herečky Salmy Hayek a kromě podniků s luxusními značkami vlastní i fotbalový klub Stade Rennes. V minulosti pod ním působil brankář Petr Čech a nyní další krajan gólman Tomáš Koubek .

Na pomoc přispěchala okamžitě i Nathalie Boy de la Tour. Šéfka francouzského fotbalu hodlá uskutečnit různé akce, kterými chce vybrat peníze na záchranu Notre-Dame. „Fotbalový svět bude mobilizovat, aby pomohl finančně přestavět katedrálu, která je součástí našeho dědictví. Fotbal je více než sport!“ Dá se očekávat, že v nejbližších hodinách a dnech s finanční pomocí přispěchají i další sportovci z celého světa.

Vše o tragickém požáru Notre-Dame čtěte zde »

Témata:  tragédiepožárpenízepařížVIPsport