Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Řepka se vykoupil z dalšího vězení. Doplatil alimenty Erbové

Autor: ČTK, iSport.cz

Městský soud v Brně dnes zprostil bývalého fotbalistu Tomáše Řepku návrhu na potrestání za neplacení alimentů na syna s modelkou Vlaďkou Erbovou. Řepka částku dodatečně uhradil, byť nižší, než jaká byla v návrhu. Žalobce navrhoval čtyřměsíční vězení, Řepkovi hrozil až jeden rok. Rozhodnutí soudu není pravomocné, žalobce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání. Bývalý fotbalový reprezentant už dříve dostal v jiných kauzách 30 měsíců vězení.

Řepka dostal na začátku března od soudu možnost výživné uhradit, aby se trestu vyhnul. Nemusel navíc platit původně vyměřenou výši kolem 175.000 korun, ale jen částku kolem 20.000 korun. Řepka totiž uspěl u soudu se snížením alimentů z 15.000 měsíčně na 5000 korun a usiluje o snížení na 2000. Z této částky brněnský soud vycházel.

"Je na místě vycházet z reálné situace reálného výdělku a majetkových poměrů obžalovaného v předmětném období," uvedl samosoudce v krátkém odůvodnění.

Uvedl, že Řepka je otcem dvou dětí, na které platí výživné, a pro reálný příjem 9000 až 10.000 korun, které Řepka v dotyčném období údajně měl, je částka 2000 Kč přiměřená. Ne vůči potřebám dítěte, ale k tomu, do jaké pozice se obžalovaný dostal, uvedl samosoudce. Řepka tak doplatil necelých 30.000 korun, včetně letoška.

Hrát tentokrát prostě nešlo...
Hrát tentokrát prostě nešlo...

Podle státního zástupce Pavla Klimeše je částka 2000 Kč za měsíc nepřiměřená. "Postrádám navíc jakoukoliv snahu, aby mohl přispívat víc," uvedl Klimeš. Řekl, že je Řepkovou věcí, zda se nechá vyživovat nebo si nechat přispívat, ale měl by se více snažit. Podle něj Řepka z původně stanovené částky 15.000 Kč "vybruslil" snadno.

Někdejší reprezentant vydělal fotbalem podle své biografie zhruba 400 milionů korun hrubého, především díky devítiletému angažmá v zahraničí, kde nastupoval za Fiorentinu a West Ham. V české lize hrál za Ostravu, Spartu a České Budějovice, s profesionálním fotbalem skončil v roce 2012.

Erbová v březnu uvedla, že za loňský rok jí Řepka poslal několik složenek na 500 korun na úhradu dluhu, letos v lednu poslal také jednu složenku na stejnou částku. "Syn navštěvuje soukromou školku za 6000 korun měsíčně. Dochází na individuální hodiny krasobruslení a je v hokejové přípravce, kde platíme 8000 korun paušál za ledy. Výstroj stojí asi 20.000 korun," vypočetla Erbová.

Řepka bývalé manželce Erbové podle návrhu na potrestání dlužil na alimentech minimálně 175.000 korun za období od prosince 2017 do listopadu 2018.

Bývalý reprezentant dostal v letech 2015 a 2016 dvakrát podmíněný trest za řízení v opilosti. U pražského soudu letos dostal pravomocný dvouletý trest za zpronevěru a poškozování cizích práv, další půlrok za mřížemi mu přibyl za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Řepkovým dlouhodobým neplacením výživného na syna z prvního manželství se zase zabýval Obvodní soud pro Prahu 6. Trestní stíhání v této věci bylo také zastaveno.