Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Krásná letuška Birgit, anděl strážný Nikiho Laudy (†70). Dala mu ledvinu i děti!

Autor: rau

Třikrát vyhrál mistrovství světa, v roce 1976 jako zázrakem přežil děsivou nehodu na Nürburgringu, během níž málem uhořel, to největší štěstí ale potkal Niki Lauda (†70) až v roce 2005, kdy se seznámil se svým andělem strážným; druhou manželkou Birgit Wetzingerovou (40)!

Pilot, který proslavil závody formule 1, si krásnou Vídeňačku vybral ze sboru letušek, které zaměstnávala jeho letecká společnost. Chodili spolu teprve osm měsíců, když Nikiho potkaly vážné zdravotní trable. Poslušnost mu vypověděla jeho transplantovaná ledvina, kterou v roce 1997 dostal od bratra.

A protože náhradní orgán od syna Lukase nebyl podle lékařů vyhovující, vzala si slovo jeho tehdy šestadvacetiletá milenka! „Dám ti tu svoji,“ navrhla.

Lauda později přiznal, že ho taková nabídka zaskočila. „Proč bys to proboha dělala?“ ptal se partnerky, se kterou se znal teprve pár týdnů. „Udělám to pro tebe, poněvadž tě miluju,“ slyšel. Ledvina od půvabné dámy byla podle lékařů vyhovující. Přesto se Lauda odvážného kroku bál. Ne kvůli sobě. „Modlil jsem se, aby po operaci neměla žádné komplikace,“ vysvětloval jezdec.

Niki Lauda se svojí druhou manželkou letuškou Birgit Wetzingerovou, s níž má dvojčata Miu a Maxe.
Niki Lauda se svojí druhou manželkou letuškou Birgit Wetzingerovou, s níž má dvojčata Miu a Maxe.

Transplantaci zvládla dárkyně i pacient. „Dala mi nový život,“ děkoval svojí bohyni Lauda. Jako důkaz lásky si ji na konci srpna roku 2008 vzal za ženu. „Každopádně jsem si ji nebral, protože mi darovala ledvinu, ale poněvadž to byla ta pravá,“ svěřil se závodník.

Lovestory to byla taková, že se páru o rok později narodila dvojčata Mia a Max, kteří se stali nevlastními sourozenci Mathiase a Lukase, které Lauda měl se svojí první manželkou Marlene Knausovou, kterou si vzal v roce 1976, a rozvedli se o patnáct let později. Po legendě zůstal ještě nemanželský syn Christoph.

Niki a Birgit měli krásný život až do loňského srpna, kdy se pilot musel v kritickém stavu podrobit transplantaci plic. I když se zprvu zdálo, že tělo náhradní orgán přijalo bez problémů, začaly se na vitálního Laudu nabalovat zdravotní komplikace. Víc času než s rodinou trávil po soukromých špitálech.

V jednom z nich v pondělí vyhasl jeho, jak sám říkal, třetí život!