Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Laudovi (†70) se nesplnilo poslední přání. Po čem před smrtí toužil?

Autor: pv

Byl to velký rváč, který svedl těžké životní bitvy. Vždy souboje vyhrával, až na ten poslední. Trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda loni v srpnu prodělal náročnou transplantaci plic a podstupoval dlouhodobou rekonvalescenci. Během nabírání sil se upínal k velkému přání. Bohužel se mu už nesplnilo.

Statečný Niki Lauda přežil děsivou nehodu v roce 1976. V devadesátých letech podstoupil transplantace ledvin a loni 2. srpna musel jít na operaci kvůli akutní transplantaci plic, která ho málem stála život.

Niki Lauda se svojí druhou manželkou letuškou Birgit Wetzingerovou, s níž má dvojčata Miu a Maxe.
Niki Lauda se svojí druhou manželkou letuškou Birgit Wetzingerovou, s níž má dvojčata Miu a Maxe.

Legendární závodník statečně vzdoroval všem zdravotním nástrahám a postupně se zotavoval po náročném zákroku. Od října do poloviny prosince intenzivně rehabilitoval na speciální klinice. A postupně se vracel do normálního života. Na přelomu roku se však jeho zdravotní stav znovu zhoršil a musel zpět na kliniku na jednotku intenzivní péče.

Nakonec byl po dvou týdnech propuštěn domů a pozitivně zněla i slova lékařů. Dokonce se zdálo, že se Nikimu znovu podaří jezdit na závody formule 1. „Určitě nebude na každém závodě. Hlavně nemůže podstupovat transkontinentální lety,“ zdůraznil Laudův operatér Walter Klepetko.

Trojnásobný mistr světa zatím alespoň s velkým zájmem sledoval v televizi všechny Velké ceny formule 1 a těšil se, že se brzy vrátí mezi přátele na závodní kruhy. Velké ceny se v květnu přesunuly z Austrálie a Asie do Evropy a fanoušci čekali, že se Lauda brzy objeví v týmových boxech. Bohužel se legendárního šampiona už nikdy nedočkají.

Témata:  formulesmrtvelká cenaVIPsportNiki Lauda