Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Britská legenda na kolenou. Zlomila ho nemoc, kterou má i Čišovský!

Autor: kvč

Na hřišti s ním zamávalo máloco. Rob Burrow je legendou britského ragby, celou kariéru strávil v milovaném Leedsu, se kterým získal osm titulů, i když patřil k nejmenším hráčům v lize. Teď ho ale čeká mnohem větší bitva. V emotivním proslovu oznámil, že trpí nemocí ALS, stejnou, se kterou bojuje například bývalý plzeňský obránce Marián Čišovský.

165 centimetrů, sotva 70 kilogramů, to nejsou proporce, které byste připsali hráči ragby. Rob Burrow ale i s nimi dokázal ve sportu drsných obrů dělat pořádnou paseku a posbírat osm superligových titulů s Leeds Rhinos. Kariéru ukončil předloni, nevěděl ovšem, že tu nejtěžší výzvu má teprve před sebou.

„Mám ALS,“ oznámil světu před pár dny. Amyotrofická laterální skleróza je krutá nemoc, která způsobuje degeneraci buněk centrální nervové soustavy. Postupem času člověka zcela paralyzuje. Trpěli jí vědec Stephen Hawking (†76) či někdejší český premiér Stanislav Gross (†45), dlouho s ní bojuje i bývalý stoper Plzně Marián Čišovský.

„Možná je to mojí sportovní mentalitou, ale prostě si nechci jen lehnout a přijmout to,“ postavil se nemoci Burrow. „Beru to jako výzvu,“ dodal sportovec, na jehož léčbu už fanoušci vybrali více než 120 tisíc liber.

Jak zprávy brala jeho rodina? „To je pro mě velmi emotivní část téhle situace. Někdy máte dobré dny, někdy špatné...“ řekl v televizním rozhovoru, než propukl v pláč. „Rodina mě ohromně podporuje. A mnoho lidí mi chce pomoct. Je to neuvěřitelné, jsem jim navždy vděčný, nikdy jim to nebudu moct splatit,“ poděkoval všem, kteří se v lítém boji snaží podat pomocnou ruku.

Rob bude jistě veškerou podporu potřebovat. Je před ním totiž dlouhá, těžká bitva...