Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fotbalista Čišovský, jenž trpí nevyléčitelnou nemocí ALS: Jdou po něm šmejdi!

Autor: vba

Pořád statečně bojuje! Plzeňský fotbalista Marián Čišovský, jenž trpí nevyléčitelnou chorobou - ALS, v sobotu v kruhu nejbližších slavil čtyřicáté narozeniny, na internetu po něm ale jdou...

V poslední době se okolo Čišovského začali motat také šmejdi, kteří chtějí ze smrtelně nemocného člověka ještě vytřískat peníze.

Mariánova facebooková stránka je tak zaplavena šlendriány nabízející »zaručené« přístroje, jež mají za desetitisíce korun nevyléčitelnou chorobu přemoci... Prostě hnus!

Bývalý slovenský reprezentant odehrál poslední fotbalový zápas před pěti a půl lety. Pak zjistil, že se musí prát s mnohem těžším a zákeřnějším protivníkem – amyotrofickou laterální sklerózou. ALS je fatální nemoc, která způsobuje degeneraci buněk centrální nervové soustavy.

Marián Čišovský navštívil utkání Plzně s Tel Avivem
Marián Čišovský navštívil utkání Plzně s Tel Avivem

Mozek tedy nedokáže ovládat většinu svalů a postupem času člověka zcela paralyzuje. Ze známých osobností jí trpěli třeba britský vědec Stephen Hawking (†76) či český politik Stanislav Gross (†45).

„I když mi svaly moc dobře nefungují, mám obrovské štěstí. Hlava funguje velmi dobře. Můžu vzpomínat na společně strávené roky,“ letos v květnu někdejším parťákům ze slovenské jednadvacítky. Jinak se ale drží v ústraní, kde o něj pečují manželka Martina a jeho tři děti.

Legendy bojovaly pro nemocného Mariána Čišovského
Video se připravuje ...