Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plíšková exkluzivně pro Blesk! Jak čelí pandemii? Co všechno musela změnit?

Autor: as

Žádný útěk do »bezpečné« exotické destinace. V Česku jsem doma a držím basu s krajany! Tenistka Karolína Plíšková (27) se ve svém pražském bytě pere se stavem nouze, hltá novinky o řádění koronaviru a napjatě čeká, kdy to všechno skončí.

Když odpískali turnaj v Indian Wells, na nic nečekala. Vyrazila domů ještě dříve, než se oficiálně zrušily další americké štace a prezident Trump utnul letecké spojení s Evropou. „Stihla jsem to ještě v pohodě. Co vím, tak některé holky už musely třeba z Německa autem,“ prozradila Plíšková Blesku.

Nic než návrat do Česka nepřipadal v úvahu, byť útočiště má i v Monaku. „Chtěla jsem být v těchto chvílích hlavně s rodinou,“ řekla jasně. Nicméně nakonec jsou pouze s manželem Michalem Hrdličkou, návštěvy po příbuzenstvu na doporučení vlády škrtla. „Styk obecně omezujeme na minimum, prarodiče teď nenavštěvujeme vůbec,“ upozornila.

Stejně jako v jiných domácnostech i u ní doma běží v jednom kuse televize se zprávami. „Díváme se na tiskovky vlády, rozhovory s odborníky, je to téma číslo jedna. Je dobré mít co nejvíc informací, aby člověk věděl, jak chránit zdraví svoje i ostatních.“

Karolína Plíšková po nákupech
Karolína Plíšková po nákupech

Jenže jen ležet na gauči nemůže, vždyť je profesionální tenistka! „Plním kondiční program a chodím i na kurt, musím se udržovat. Teď posunuli i Roland Garros, antuková sezona je pryč a musíme udělat nový plán. Až se bude znát přesné datum nejbližšího turnaje, přidám na intenzitě,“ namalovala si třetí hráčka světa.

Nechce prchnout do zahraniční destinace vhodnější pro přípravu? „Respektuji nařízení vlády. Jsem hlavně doma, maximálně si jdu zatrénovat, na nákup – samozřejmě s rouškou, a zase domů. Teď jsou důležitější věci než tenis,“ mávla rukou. Pár roušek nafasovala od hráčské asociace WTA na cestu z Ameriky. „A další šije mamka. Samozřejmě ji nosím!“ pravila.

Přestože si uvědomuje děsivost situace, nepanikaří. „Ne, vyděšená nejsem. Posiluji si imunitu a chovám se zodpovědně,“ hlásila Karolína. Aby zabila nudu, vrhla se na domácí práce, hodně čte. „Teď zrovna končím Agassiho biografi i Open,“ usmála se. Jasně. Když jí coby tenisové fanatičce nedávají zápasy v televizi, musí o svém milovaném sportu alespoň číst.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ O...

SPOJENÍ S TÝMEM
„Máme skupinu na WhatsAppu, tam si píšeme novinky, plány, postřehy, pravidelně si i telefonujeme.“

POKYNECH OD WTA
„Chodí nám v podstatě jen informativní e-maily o zrušených nebo přesunutých turnajích.“

O TENISOVÝCH PROGNÓZÁCH
„To se těžko odhaduje, záleží na vývoji ve světě. Ani u nás jsme ještě před několika dny nevěděli, že to bude až takhle dramatické...“

O NAKUPOVÁNÍ
„Objednali jsme si krabičkovou stravu, přesně vyváženou pro sportovce. Teď je víc času třeba i na zdokonalení ve stravě, kondici, mentální oblasti...“