Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zlaté srdce legendy Zátopkové (†97)! Komu odkázala majetek i peníze?

Autor: zal

Manžel Emil skonal před 20 lety, děti kvůli onemocnění tyfem nemohla mít. Zesnulá oštěpařská legenda Dana Zátopková (†97) tak nezanechala dědice. Mezi koho se rozhodla závětí rozdělit nemalý majetek?

Na sklonku života, který po přestěhování z nedalekého rodinného domku strávila v bytečku v pražské Troji, si paní Dana dobře uvědomovala, že svou pozůstalost musí upravit závětí. Tu byla nucena s právníky několikrát přepracovat. Naposled bohužel před rokem, když zemřel Karel Engel (†78). Bývalý zápasník se po smrti Emila stal jejím nejbližším přítelem a pomohl jí překonat ztrátu milovaného Ťopka. Dana se mu za to určitě chtěla odvděčit, jenže účastník Her v Mnichově 1972 odešel do sportovního nebe dřív než ona.

Jak tedy Dana Zátopková naložila s majetkem včetně bytu, který může mít hodnotu k pěti milionům korun? Tak, jak bylo jí, dámě s velkým srdcem, vlastní. „Majetek odkázala všem spolkům a memoriálům, které nesou odkaz Zátopkových,“ prozradil Blesku Oldřich Svojanovský, předseda Českého klubu olympioniků. Dostane se tak pochopitelně na Kopřivnici, rodné Emilovo město, kde je expozice Zátopkových, ale i na méně očekávaná místa. „V závěti Dana myslela třeba na malérečky,“ vzpomněl Svojanovský autorky tradičních folklorních ornamentů.

Dana Zátopková
Dana Zátopková

Vypořádání pozůstalosti bude na Nadačním fondu Emila a Dany Zátopkových, který olympijská šampionka před devíti lety založila a kterému nyní předsedá právě Svojanovský. „Máme pro to podklady. Je to hodně financí pro mnoho skupin a spolků, kterým Dana něco odkázala,“ sdělil dvojnásobný olympijský medailista ve veslování.

Už před smrtí darovala statisíce

Ač Oldřich Svojanovský nechtěl a nemohl být z pochopitelných důvodů ohledně poslední vůle konkrétní, přibližnou představu o štědrosti a úmyslech Dany Zátopkové si lze udělat z darů, které v posledních letech nezištně poskytla.

Když v Uherském Hradišti v srpnu 2018 při atletickém mistrovství republiky družstev poprvé využili novou vrhačskou klec, bylo to hlavně zásluhou paní Dany. Na její zakoupení darovala z pořizovací ceny 700 tisíc korun rovnou půl milionu. „Mám odžité a už ty peníze tak nebudu potřebovat. Tak jsem plnila slib, který jsem dala kdysi dávno, že za to všechno pěkného, co jsem tam prožila, jim pomůžu,“ pravila skromně.

Finančně pomáhala i jinde – 300 tisíc loni věnovala městu Kopřivnice na podporu Běhu rodným krajem Emila Zátopka i vsi Vacenovice na Hodonínsku, odkud pocházeli její rodiče. A stejnou částku hned dvakrát darovala kopřivnické základní škole, která nese jméno Emila Zátopka, která za to pořídila třeba vybavení na tělesnou výchovu. „Nesmírně si toho vážíme,“ ocenil gesto ředitel školy Jan Mužík.