Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Fotbalová tragédie. Zemřel oblíbený brankář Teplic a Ústí nad Labem (†42)

Autor: jab

V noci z úterý na středu dohonila fotbalové fanoušky smutná zpráva. Bývalý fotbalový brankář Radim Novák prohrál svůj boj s rakovinou slinivky, kterou mu lékaři diagnostikovali v listopadu 2019. Novákovi bylo 42 let a během své kariéry navlékal dresy Varnsdorfu, Teplic a především Ústí nad Labem, kde strávil dlouhých deset sezon.

Takřa dvoumetrový brankář začínal kariéru ve Skoroticích a v dorosteneckém věku chytal za FK Jablonec. Po přestupu do Slovanu Varnsdorf začal sbírat první starty v mužských soutěžích, hostoval v Litoměřicích a Litvínově, odkud byl zapůjčen do Teplic (sezona 2003/04) a Ústí nad Labem (2005/06 a 2006/07).

Právě Ústí se pro Nováka stalo srdeční záležitostí. V letech 2005–2015 byl jeho stálicí, když nastoupil ke 13 prvoligovým a 223 druholigovým utkáním. Při postupu Ústí nad Labem do 1. ligy v roce 2010 byl brankářskou jedničkou klubu.

Smutek brankáře Radima Nováka z Ústí při druholigovém utkání na Dukle v sezoně 2009/10
Smutek brankáře Radima Nováka z Ústí při druholigovém utkání na Dukle v sezoně 2009/10

„Radimovi spoluhráči, svěřenci a fanoušci na něj budou vzpomínat nejen pro jeho výborné brankářské a trenérské schopnosti, ale zejména díky jeho pozitivnímu myšlení a skvělé povaze. Jménem klubu bychom rádi vyjádřili upřímnou soustrast všem pozůstalým. Nikdy nezapomeneme,“ napsalo vedení FK Ústí ve středu ráno na svůj oficiální klubový web. 

„Čest jeho památce,“ dodali zástupci FK Teplice a přidali se i další kluby. „Tato zpráva bolí... Všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast. Držte se,“ napsal na svůj oficiální Twitter Slezský FC Opava.

Na podzim 2015 byl také krátce hráčem německého klubu SpVgg Bayern Hof ve čtvrté nejvyšší soutěži, v níž odchytal šest celých utkání, přičemž v prvních čtyřech zůstal nepřekonán a ve zbylých dvou inkasoval po jedné brance.

Po skončení profesionální kariéry se stal trenérem brankářů a asistentem trenéra v FK Ústí nad Labem. Na konci června 2018 přešel k mládeži do FK Teplice, coby vystudovaný tělocvikář Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně pracoval také jako učitel.

Rakovinu slinivky mu lékaři diagnostikovali v listopadu 2019, na začátku dubna oslavil 42. narozeniny.