Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékárnice, maminka a medailistka v roušce: Dělám to kvůli sobě, řekla atletka

Autor: ris

Dlouhodobě patří k nejlepším překážkářkám světa. A v rozletu jí nezastavila ani maminkovská role. Naopak, roční dcerka Chidera se pro Tiffany Porterovou (33) stala hnacím motorem. Teď pro ni na halovém ME získala bronzovou medaili ve sprintu na šedesát metrů. Stala se první sportovkyní světa, jež získala medaili v roušce.

Američanka s britským pasem vysvětlila, proč ani ve startovních blocích ochrannou pomůcku nesundala z úst. „Vím, že to je teď velké téma, jež se stalo zpolitizovaným a kontroverzním. Nic za tím nehledejte. Rozhodla jsem se běžet v roušce z čistě preventivních důvodů, čistě kvůli sobě, abych se cítila dobře,“ vysvětlovala novinářům.

O bezpečnost jí jde nejvíc. Aby ne, vždyť je vystudovanou lékárnicí. Oboru se věnuje dvaadvacet hodin v týdnu. „Pro lidi je důležité, aby si uvědomili, že nošení masky má svůj důvod,“ řekla. „Pro mě to nebyl žádný problém. Jsem na ni zvyklá z lékárny a nosím ji pokaždé, když nejsem doma.“

V americkém Michiganu, kde žije, už coby farmaceutka dostala dvě dávky proticovidového očkování. Sama se teď bude podílet na vakcinaci dalších tisícovek lidí. To je její svět.

Největší motivací je jí ale vysněná dcerka Chidera, kterou porodila vloni, přestože předtím prodělala několik potratů.

Tiffany Porterová si na ME v roušce doběhla pro bronzovou medaili
Tiffany Porterová si na ME v roušce doběhla pro bronzovou medaili