Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvrat v úmrtí legendárního hokejisty. Sebevražda. Udusil se pytlíkem!

Autor: pet

Smutek ze ztráty legendy ještě neopadl, a přišla další rána. Březnová smrt jednoho ze strůjců hokejového »Zázraku na ledě« Marka Paveliche (†63) byla sebevražda!

Legendární americký útočník se v roce 1980 pode psal pod šokujícím vítězstvím USA nad Sovětským svazem ve finálové skupině olympijského turnaje v Lake Placid, když nahrál na rozhodující gól na 4:3 parťákovi Eruzionemu. Jenže po kariéře to s ním šlo z kopce.

Poslední dva roky strávil v psychiatrické léčebně kvůli napadení svého souseda kovovou tyčí. Měl totiž pocit, že mu po rybolovu něco hodil do piva, a tak mu zpřelámal žebra, obratle a pohmoždil ledviny. Ve zdravotnickém centru vydechl naposledy, rozhodl se totiž se zpackaným životem skoncovat.

Mark Pavelich (†63) v dresu USA
Mark Pavelich (†63) v dresu USA

Úřad v Minnesotě oznámil, že Pavelich zemřel v důsledku udušení a k sebevraždě měl použít igelitový pytlík. „Vzal si život, nebyla to náhoda,“ sdělil patolog z Anoka County. Jeho špatný duševní stav měl zřejmě hned několik příčin.

Bývalý hráč NY Rangers utrpěl během kariéry několik vážných zranění hlavy, což mělo špatný vliv na fungování jeho mozku. V roce 2012 pak přišla rodinná tragedie, když zemřela jeho manželka Kara, která vypadla z balkonu, zatímco se natahovala za lepším signálem. „V tu chvíli zemřel i on,“ řekla Markova sestra Jean. A aby toho nebylo málo, kvůli finančním problémům prodal v roce 2014 svou zlatou medaili z Lake Placid za tehdy víc než 5,5 milionu korun.

Vše pak vyvrcholilo zmíněným konfliktem s jeho známým. Do vězení nešel, protože jej soud shledal psychicky nemocným a poslal do léčebny. Odtud se již nevrátil…